Det snackas om…

Helgen närmar sig och då är det dags för Pedagog Malmös redaktion att sammanfatta några av de nyheter som har publicerats i veckan kring förskola och skola.

Fler och fler elever tar gymnasieexamen inom tre år. Det är en trend som har varat i fem år.
– Det tycker vi är otroligt roligt. Nu vågar vi säga att det är en stadigt uppåtgående trend, säger Anna Westerholm, avdelningschef på Skolverket till DN. Läs mer om statistiken här.

Forskning från Göteborgs universitet och Lunds universitet visar att förstelärarreformen har dels stärkt lärarnas autonomi men också att lärarkåren har blivit hierarkiskt indelad.
– Vi visar också att förstelärare kan fungera splittrande för professionen, och det handlar framförallt om de fall där försteläraruppdraget är otydligt definierat och inte innebär något annat än ordinarie lärararbete, säger forskarna.
Läs mer om deras arbete här.

Betygsättningen i Sverige är inte likvärdig konstaterar Skolverket återigen. Betyget som en niondeklassare får beror inte bara på prestation utan också om vilken skola eleven går i.
– Jag blir rejält oroad över Skolverkets siffror, eftersom man måste kunna lita på betygen. Samtidigt är det inte första gången vi ser den här typen av resultat och jag utesluter inte att fler åtgärder måste vidtas, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Svenska Dagbladet.
Läs fler kommentarer här och om du vill läsa hela Skolverkets rapport hittar du den här.