Det snackas om…

News står på klossar av trä

Innan det är dags för helgledigt ska Pedagog Malmös redaktion sammanfatta några av de förskole- och skolnyheter som har publicerats under veckan som har gått.

I veckan har regeringen presenterat vårbudgeten tillsammans med de partier som är en del av januariöverenskommelsen. Bland annat ska fler lärarassistenter anställas för att avlasta lärarna. Läs mer om budgeten här. Och om du vill djupdyka i ämnet så hittar du hela vårpropositionen här.

Så till något för den som älskar statistik. Skolverket har presenterat sin översikt av barn och personal i förskolan. I rapporten går det bland annat att läsa om hur många barn som är inskrivna i förskolan, om andelen personal med förskollärarexamen och om hur stora barngrupperna är i genomsnitt. Mer spännande siffror hittar ni här.

Andelen elever som går i en idéburen friskola har minskat mellan år 2009-2017. Samtidigt har andelen elever som går i friskolor ägda av aktiebolag ökat.
– Idag kostar det 35 000 kronor att ansöka om att starta en ny skola. Det är en summa som en stor skolkoncern inte märker av i sin budget, men för en liten ideell förening så kan det vara mycket pengar. Därtill har det även tillkommit andra krav som innebär en ökad administration inför en ansökan som skulle kunna vara svårare för ideella skolor att ta sig igenom, säger Sten Svensson, en av rapportförfattarna till Skolvärlden. Läs hela rapporten här.