Det snackas om – vecka 39

Nyhetsskylt
News concept

Snart stundar helgen – men innan dess är det dags för redaktionen att sammanfatta några av de förskole- och skolnyheter som har publicerats i veckan.

Nu ligger regeringens hela skolbudget presenterad och bland annat kan man se en satsning på anordna 30 000 fler utbildningsplatser för personer som vill skola om sig till lärare. Totalt är det 1,6 miljarder som kommer att hamna inom förskola och skola och här kan du hitta hur dessa pengar fördelas.

Skolsegregationen ökar

Sveriges radio har granskat hur elevsammansättningen ser ut runt om i landet. Resultaten visar, enligt SR, att segregationen har ökat.

– Det bekräftar det mönster som andra också har sett, det är så det ser ut, sorteringen av elever ökar, allt fler elever går på skolor med elever som liknar dem själva, säger Björn Åstrand till SR. Han har lett en statlig utredning som i sin tur ger flera förslag kring hur segregationen ska minska. Denna utredning är nu ute på remiss.

I granskningen, som är en serie, framkommer också att ett 60-tal kommuner har stängt ner skolor eller byggt nya för att försöka minska segregationen.

Digitalt i förskolan hjälper flerspråkiga barn

En ny avhandling som rör digitala verktyg i förskolan har publicerats. Petra Petersen, som har skrivit avhandlingen har koncentrerat sig på barn i flerspråkiga miljöer. När hon själv beskriver vad avhandlingen handlar om för Skolporten säger hon:

– Om vad som sker med barns delaktighet när man använder digitala resurser i förskolan, särskilt pekplattorna, och vad barnen riktar sin uppmärksamhet mot. Den belyser olika sätt att kommunicera; med händer, det verbala språket, egna bilder och kroppsspråket och jag lyfter vikten av att diskutera vad de digitala resurserna används till, snarare än att prata om tiden de används.

Prisregn över Apelgårdsskolan

Apelgårdsskolan har vunnit inte mindre än fyra priser i Sveriges största uppfinnartävling, Finn upp! Grattis säger vi på Pedagog Malmö och vill tipsa om inslaget i Sveriges radio där man får höra mer från eleverna och lärare Katarina Fornell om uppfinningarna och tävlingen.

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!