Det snackas om – vecka 45

Tangentbord med texten
Foto: Colourbox

Veckorna går fort och vi är redan en vecka in i november. Det är fredag och som vanligt sammanfattar Pedagog Malmö några av veckans nyheter inom skolvärlden.

Lärare oroas inte bara för att drabbas av Covid-19 utan allt fler oroas även för att kollegorna ska sjukskrivas för stress. En ny Sifoundersökning som gjorts på begäran av Lärarförbundet visar att 72 procent oroas för att en kollega ska sjukskrivas i höst, motsvarande siffra för maj var 65 procent.
Här kan du läsa mer om undersökningen.

När vi ändå är inne på Corona-situationen – utbildningsminister Anna Ekström säger att huvudmän och rektorer bör se till att möjliggöra för lärare, förskollärare och annan skolpersonal att arbeta hemifrån när det är möjligt.
”Som minister vill jag understryka att skolor också är arbetsplatser och att arbetsgivaren därför behöver göra det de kan för att minska smittspridningen”, säger hon till läraren.se.

Skolor kan ge betyg från årskurs 4

Regeringen har lämnat in ett förslag till Lagrådet om att skolor ska kunna ge sina elever betyg från och med årskurs 4 – om de vill. Betygsstress och att det inte finns forskning som visar att betyg från fjärde klass ökar elevernas kunskaper fördes fram som skäl mot förslaget under remissomgången. Läs mer här eller i remissen från Utbildningsdepartementet.

Granskning: Skolor brister i särskilt stöd

Samtidigt som kartläggningsmaterialet ”Hitta språket” och ”Hitta matematiken” blev obligatoriskt i förskoleklass infördes en garanti för tidiga stödinsatser. Nu visar en granskning från Skolinspektionen att många skolor brister med garantin. Granskningen visar att nästan alla elever får stöd i form av extra anpassningar, men de anpassningarna fokuserar mer på undervisningens form än innehållet i kartläggningsmaterialet. Syftet är bland annat att flytta det specialpedagogiska stödet från de högre till de lägre årskurserna.

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!