Det snackas om – vecka 47

Ordet

Nu är det fredag igen och en stunds välbehövlig ledighet väntar många av oss – men först ska vi gå igenom några av veckans förskole- och skolnyheter.

Regeringen ger gymnasieskolor större möjlighet att gå över till fjärr- och distansundervisning om det krävs för att undvika trängsel nu när smittspridningen i samhället ökar.

– Det bästa är närundervisning, det näst bästa är blandad närundervisning och fjärrundervisning. I sista hand kan det bli nödvändigt att gymnasiet övergår till fjärr- och distansundervisning, det vill jag undvika. Det gör vi bäst genom att ta ansvar tillsammans, sa utbildningsminister Anna Ekström på onsdagens pressträff.

I Malmö sker fjärr- eller distansundervisning på omkring en fjärdedel av de kommunala gymnasieskolorna sedan höstlovet.

– Det här beslutet bekräftar behovet av en anpassning som vi egentligen redan har vidtagit. Vi ser över den nya förordningen och ser om den ger ytterligare möjligheter att minska trängsel, dämpa oro och säkerställa att vi långsiktigt kan hålla våra gymnasieskolor öppna, säger Lars Rehnberg, Malmös gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör, till Sydsvenskan. 

Komvux Malmö har bedrivit fjärr- och distansundervisning sedan i våras och gör så även fortsättningsvis. 

Rektorer stänger skolor efter coronautbrott

Dagens Nyheter har gjort en kartläggning som visar att rektorer runt om i landet valt att stänga skolor på grund av covid-19. Elva av landets 21 regionala smittskyddsläkare uppger att skolor i deras regioner stängt tillfälligt under hösten för att gå över till distansundervisning.

Stopp för slöjförbud i Skurup och Staffanstorp

Skurup och Staffanstorp får inte förbjuda slöjor i de kommunala skolorna. Det meddelar förvaltningsrätten efter att ha prövat förbuden. I domen menar den att ett förbud inskränker religionsfriheten.

”Munskydd och visir i förskolan”

All personal i förskola och skola ska ha tillgång till skyddsutrustning. Det kräver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande efter att personalen på en förskola i Jämtland krävt skyddsutrustning och fått rätt av Arbetsmiljöverket.

– Vår senaste Coronarapport visar att bara en av fem arbetsgivare vidtagit de åtgärder som krävs för att upprätthålla Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det mest troliga är att det inte är särskilt vanligt att man har skyddsutrustning på plats, säger Johanna Jaara Åstrand till tidningen Läraren.

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!