AI i klassrummet – Kreativt bildskapande och kritisk granskning av bias!
Det snackas om – vecka 48
Lärarnas riksförbund har gjort en stor undersökning bland sina skyddsombud som visar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte följs ute på skolorna. Enligt förbundets medlemmar pågår undervisning i trånga lokaler och det är svårt för både lärare och elever att hålla avstånd.
— Det är inte konstigt att oron är utbredd på skolorna. Nu måste alla huvudmän och rektorer för skolor med elever i åk 7, 8 och 9 i grundskolan, gymnasieskolan och Komvux i samråd med skyddsombuden fatta aktiva beslut om undervisningen ska ske i skolan eller på distans. Huvudspåret måste vara att all verksamhet som kan ske från hemmet också ska ske från hemmet, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén på förbundets hemsida.
Läs mer om undersökningen på Lärarnas Riksförbunds hemsida.
Krav på karantän för förskolebarn
Kommunal och Lärarförbundet kräver att Folkhälsomyndigheten ändrar sina restriktioner för att minska smittorisken på förskolor vid hämtning och lämning. Budskapet är att förskolebarn bör stanna hemma om någon i familjen har bekräftad Covid-19. Folkhälsomyndigheten ser dock ingen anledning att ändra restriktionerna.
— Det är ganska svårt att ur ett smittskyddsperspektiv säga att barnen måste hållas hemma för att det blir mycket jobb på förskolan. Vi måste göra den här typen av bedömningar på om det finns en risk för smitta, säger Anders Tegnell i Ekot.
Ökat antal anmälningar om brist i särskilt stöd
De senaste fem åren har antalet anmälningar till Skolinspektionen om brist i särskilt stöd ökat med 10 procent, rapporterar P4 Malmöhus.
Men enligt grundskoledirektör Anders Malmquist rör det sig om att föräldrar och skola gör olika bedömningar om elevens behov.
— Vi har 40 000 grundskoleelever i Malmö och det är väldigt få fall som leder till rättslig bedömning, säger han till nyhetskanalen.
Politiker vill omförhandla det fria gymnasievalet
Socialdemokraterna och Förnyalund vill göra det lättare för Lundaelever att komma in på populära skolor genom att säga upp och omförhandla avtalet fritt gymnasiesök i Skåne. Som avtalet ser ut just nu kan elever från andra kommuner förstahandssöka på samma sätt som Lundaeleverna. Enligt Sydsvenskan kan ett omförhandlat avtal ge olika scenarion beroende på hur andra kommuner ställer sig. (Obs betallänk).
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!