Det viktiga kreativa arbetet

Två män blåser glas.

Det är lätt att glömma bort ämnen och arbetsformer i skolan som inte på ett direkt sätt tar sig an läsförståelse och matematik, men den kreativa kraft som finns inom oss alla måste underhållas för att alla andra delar ska fungera. I veckans film får vi på några få minuter komma nära det arbete som är vardag för en glasblåsare.

Den mycket begåvade glaskonstnären Jeremy Maxwell Wintrebert berättar om hur han arbetar tillsammans med sina kollegor och vilka utmaningar som finns när man hanterar den varma glasmassan och formar den innan den svalnat. Han pratar om att hitta balansen mellan de fysiska krafter som man måste ta hänsyn till och arbeta med under hela processen.

Wintrebert pratar också om hur viktigt det är att våga släppa kontrollen och att det inte alltid handlar om att se vad man skapar utan att känna det. Både fysiskt, men även på ett känslomässigt plan. Och det är här våra praktisk estetiska ämnen är ovärderliga. Glasblåsning är antagligen ett skolexempel på hur estetik, kemi och fysik skapar något som blir så mycket mer än summan av de tre.