Du behöver inte planera, det har en kollega redan gjort åt dig!

Januari. Jag har alltid svårt att vara kreativ när mörkret är som värst. Det är som om alla mina idéer är i dvala och planeringen inför nya arbetsområden blir extrasvår denna period. Tur då för alla ställen där man kan hitta inspiration, lite tips och konkret material! Jag är evigt tacksam för franskläraren som delade med sig att hon lät sina elever låtsas att de var i Paris och gav dem uppdraget att skriva ett vykort hem för att träna på passé composé. Jag blev så inspirerad att jag under några år byggde upp ett gigantiskt arbetsområde kring just elever som låtsas vara i Paris. Ibland behöver man bara lite input från någon, en liten gnista som får igång ens kreativitet!

Det är inte alltid man tänker på att man själv kan vara gnistan som får igång eller hjälper andra. Vi sitter alla och planerar, skapar material, hittar bra länkar och formulerar utmaningar för våra elever. Vi är alla så kreativa och kompetenta men för det mesta når det bara ut till ens absolut närmaste kollegor och ledning. I somras, efter att Frankrike vunnit VM-titeln i fotboll, började jag terminen jag med att göra en presentation som jag skulle visat mina fyra små franskgrupper. En presentation som skulle antagligen bara används en gång i varje årskurs. Jag la upp den på Malmö delar och gissa hur glad jag blev att få reda på att över 450 andra fransklärarkollegor hade fått användning av min presentation under terminens första månad! Vi har alla något värt att dela, vi kanske bara inte är medvetna om det.

Om du är som jag, lite trött vid terminstart, surfa runt en stund på Malmö delar. Se om du kan hitta något som en kollega redan planerat åt dig. Kanske tänder det en liten gnista åt dig i januarimörkret. Dela även gärna med dig av det du ändå skapar nu vid terminstart så gör du någon i Malmö eller på andra sidan Sverige riktigt glad!

Jag lämnar er med min resurs Analys av journalistiska bilder 2018 som kan användas i SO, bild, engelska, svenska och Sva. Den kanske kan bidra till att kicka igång terminen och reflektera över året som gått.

 

Ha en trevlig terminstart!

Text: Mélanie Piedoie