En farlig önskan av Beth Bracken och Kay Fraser

Omslag till En farlig önskan.

Omslag till En farlig önskan.Soli och Lucy, 13 år, är bästa vänner sedan barndomen. Soli är  mörk. Lucy är ljus. Soli är försiktig, rädd och blyg. Lucy är modig, framåt och pratsam. De är varandras raka motsats men ändå oskiljaktiga.

I byn där de bor finns Svarta skogen och på andra sidan skogen ligger Feernas rike. Ända sedan de var små har flickorna fått höra att man måste hålla sig väl med feerna. Speciellt vaksam måste man vara när man befinner sig i skogen, för om man uttalar en önskan  så blir det så och det går inte att ändra. Därför måste man tänka sig för så att man inte önskar fel.

Flickorna är berättare i vartannat kapitel. Det ger perspektiv åt berättelsen och man får insikt i, inte bara hur olika de är, utan också att flickorna upplever samma händelser på skilda sätt. Deras tankar och känslor kommer till uttryck både mångfacetterat och trovärdigt.
Samtidigt är detta en fantasyberättelse med magiska, övernaturliga inslag.

Författarna jobbar hela tiden med  kontraster. Mörk, ljus, ond god, Soli, Lucy. Realismen i en vardaglig händelse, där flickorna blir osams om en pojke som de är förtjusta i, mynnar ut i ett övernaturligt inslag där Lucy försvinner till Feernas land. Om berättelsen blir mer sagobetonad här får vi inte veta, för boken slutar med en riktig cliffhanger. Boken ingår i en planerad serie om fyra delar, varav två kommit ut hittills.

Boken tycker jag är ett friskt inslag i den lättlästa genren. Ofta har lättlästa böcker ett i mitt tycke alltför torftigt och avskalat språk, men i En farlig önskan känns språket levande och engagerat. Det lyfter berättelsen och lyckas förmedla känslor trots de korta meningarna. Layouten är luftig och lättläst.

Illustrationerna är underbara och ger ytterligare en dimension till boken. Illustratören Odessa Sawyer arbetar med datorbearbetade foton som skapar en stämningsfull magi.

Boken är utgiven på Nypon förlag och passar för åldern 10-12 år.