En fullspäckad dag och vecka väntar

Vy över hamninloppet i Malmö.

När röken och dammet efter den märkligaste valrörelsen i mannaminne har lagt sig kör vi igång. Lördagen den 22 september går startskottet för en vecka full av aktiviteter och där Malmö kommer att svämma över av intressanta diskussioner om skolutveckling och skolforskning.

På researchED-konferensen som äger rum på Malmö Latinskola möter vi under lördagen internationella och svenska skoldebattörer och forskare. Flera deras böcker finns nu utgivna på svenska. En av dessa är Lucy Crehans bok Cleverlands, som presenteras så här av förlaget:

Lucy Crehan.
Lucy Crehan

”Varför är det alltid samma länder som rankas högt i internationella kunskapsmätningar? Vad betyder det för svensk skola? Cleverlands tar oss med på en resa bortom statistik och grafer, rakt in i klassrummen, hemmen och kulturen i Finland, Japan, Singapore, Shanghai och Kanada.Lucy Crehan var en vanlig brittisk lärare när hon tröttnade på förutsättningarna för sitt arbete och i stället gav sig ut på en upptäcktsresa. I främmande kulturer och avlägsna klassrum – inackorderad hos lärarna som undervisar där – börjar hon hitta förklaringar till vissa länders framgångar i internationella kunskapsmätningar. Resultatet är en fascinerande berättelse om personliga möten med människor, kulturer och historia varvad med aktuell forskning om utbildning och psykologi.”

Några av föreläsarna, som till exempel Lucy Crehan och David Didau, kommer dessutom att delta i flera workshops och seminarier senare under veckan. De kommer även att föreläsa vid Pedagog Malmö Live den 26 september. Oavsett om vi vid det laget har gått in i en djup postvalsdepression eller tvärtom, har vi i alla fall garanterat något att se fram emot även efter den 9 september.