EU Code Week 10 år uppmärksammas genom programmeringsspäckade veckor!

Då EU Code Week firar 10 år i år så görs detta genom att erbjuda massor av spännande, motiverande och utmanande aktiviteter för både pedagoger och elever runt om i inte bara Europa utan hela världen. På EU Code Weeks hemsida kan du som pedagog, under hela året, själv också dela med dig av vad du arbetar med i ditt klassrum och du kan inleda spännande programmeringssamarbeten med pedagoger runt om i världen där ni samarbetar och/eller utmanar varandra. Du laddar upp dina egna aktiviteter på kartan här.

OM EU CODE WEEK

EU Code Week, som nu är inne på sitt tionde år, är ett gräsrotsinitiativ som stöds av Europeiska kommissionen, och verkar för att alla ska få tillgång till kodning och digitala kunskaper på ett roligt och engagerande sätt, med aktiviteter som anordnas världen över av lärare och kodningsentusiaster. Den bidrar till EU:s mål för det digitala årtiondet nämligen att minst 80 % av EU:s befolkning ska ha grundläggande digital kompetens.

 

10-årsupplagan av EU Code Week drogs igång redan den 6 oktober med ett uppstartsevenemang som ni kan se i efterhand via Youtube. på denna kick-off så deltog många intressanta gäster, för att bara nämna några få: Thierry Breton, European Commissioner for the Internal market, Ivan Bartoš, Deputy Prime Minister of the Czech Republic, His Royal Majesty Prince Constantijn van Orange, TechLeap; Professor Alessandro Bogliolo, Italian Code Week ambassador; Alja Isakovic co-founder of EU Code Week; Christopher Klein, CEO of SAP; Lisa Jackson, vice President Apple; Sampo Forsström University of Eastern Finland, UNESCO, CERN och en mycket speciell och (hemlig) gäst.

Årets aktiva Code Week kommer att äga rum under de två veckorna från den 8 till den 23 oktober och de gör de med ett brett utbud av aktiviteter som anordnas för att uppmuntra och inspirera till att programmera mera!

EU Code Week 2022 kommer att bygga vidare på framgången från tidigare år. År 2021 deltog 4 miljoner personer i över 80 länder världen runt i initiativet. År 2021 var medelåldern på Code Week-deltagarna 11 år och nästan hälften av deltagarna (49 %) var kvinnor eller flickor. Antalet Code Week-aktiviteter har ökat för varje år, från 300 år 2013 till 78 000 år 2021, och målet för 2022 är 100 000. Av de 78 000 evenemang som genomfördes 2021 ägde 88 % rum i skolor, vilket visar hur bra kodning passar i klassrummet.

Roberto Viola, generaldirektör med ansvar för kommunikationsnät, innehåll och teknik vid Europeiska kommissionen, säger: ”Ett 10-årsjubileum är ett bra tillfälle att reflektera över de framsteg som gjorts, och under åren har vi sett EU Code Week gå från klarhet till klarhet. Antalet deltagare fortsätter att öka avsevärt varje år, och det faktum att den största delen av evenemangen nu anordnas i skolor visar att vi verkligen lyckats i våra insatser för att lärarna ska kunna ta med sig kodningen in i klassrummet.”

 

Exempel på Code Weeks 10-årsjubileumsaktiviteter: 

Ett brett utbud av aktiviteter anordnas under årets upplaga. Det rör sig om allt från aktiviteter som CodyTrip, en stor skolresa på nätet till Procida, Baia och Neapel i Italien, utdelningen av EU Code Weeks nya skolmärkning i bland annat Nederländerna, en konferens om utvecklingen av förmågor kopplade till algoritmiskt tänkande i Ungern och hackaton i klassrummet i Irland, till en kostnadsfri interaktiv mässa för unga och gamla på Humboldt Forum i Berlin, Tyskland, Code Weeks skola för lärare och kostnadsfria onlinesessioner om programmering i Malta, samt ett evenemang i Rumänien där man uppmuntrar gymnasieelever att utforska sätt att uttrycka sig med hjälp av teknik i konstprojekt. Code Week har också kodningsaktiviteter som inte kräver uppkoppling och som man kan delta i utan elektroniska enheter. På så vis avhjälps hindren mot att vara med och man kan få in kodning på alla skolor, oavsett vad de har för finansieringsnivå och utrustning.

Vem som helst kan bli aktivitetsarrangör och ta hjälp av ett flertal resurser för att införliva kodning och programmering i sitt undervisningsarbete. Detta material finns tillgängligt på 29 språk och tillhandahålls kostnadsfritt.

Dessutom anordnas ett EU Code Week Bootcamp, en öppen onlinekurs, mellan den 10 och 16 november 2022. Detta träningsläger, som riktar sig till förskole- till gymnasielärare i och utanför Europa, är en chans för lärare i alla ämnen att utveckla den kunskap de behöver för att ta sina första steg som digitala skapare.

Den som är ute efter en utmaning blir inte besviken under EU Code Week! I utmaningen Code Week 4 All uppmanas deltagarna att koppla ihop sina aktiviteter med andra evenemang som anordnas av vänner, kollegor och bekanta. Deltagare som kopplar ihop aktiviteter från tio olika arrangörer eller från tre olika länder tilldelas Code Week Certificate of Excellence.

VIKTIGA LÄNKAR

Registrering till EU Code Week Bootcamp: https://bit.ly/3dSrdos

Om EU Code Week: https://codeweek.eu/about/

EU Code Weeks blogg: https://blog.codeweek.eu/

EU Code Week-kartan: https://codeweek.eu/events

Resultattavla: https://codeweek.eu/scoreboard

Code Week-lanseringens Facebook-sida: https://www.facebook.com/events/398952719092930

Facebook-grupp för lärare: https://www.facebook.com/groups/774720866253044/

MER INFORMATION

Vill du ha mer information så kan du alltid registrera dig för att få Code Weeks nyhetsbrev och följa kollegor runt om i världen i sociala medier. Om du har några frågor kan du kontakta: info@codeweek.eu.

Jag hoppas att ni är lika taggade för att delta i EU Code week som jag är både nu under dessa intensiva veckor men också vårt fortsatta arbete under resten av året!

Låt oss upptäcka och utforska hur vi kan arbeta kreativt och utmanande med programmering … tillsammans!