EU Code week – är du och din klass redo att anta utmaningarna?

Logtyp för EU Code week.
EU Code Week är vad de själva kallar ett gräsrotsinitiativ där pedagoger från hela EU uttryckte ett önskemål om att få en gemensam plattform för programmering och att programmering på något sätt skulle kunna synliggöras och delas mellan kollegor från hela Europa. Detta fångades upp av EU som lyssnade in och skapade konceptet EU Code Week i samarbete med pedagoger.
Här finns en väldigt stor bank av färdigplanerade lektioner för programmering men du kan också dela med dig av egna lektionsplaneringar. Samtidigt som du gör det så sätter du din skola på kartan. Bokstavligt talat. För var lektion du registrerar så får du en ny flagga/pin som markerar din skola på en världskarta. 
  • Sätt skolan på världskartan https://codeweek.eu/add (Du behöver skapa inloggning en gång – sedan kan du ladda upp dina aktiviteter)

Det finns också en onlinekurs med härlig inspiration- och möjlighet att lära massor av nya saker kring både programmering och EU Code week.

Gå onlinekurs: EU Code Week Bootcamp: https://www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/course-v1:CodeWeek+OnlineBootcamp+2021/about

Namnet EU Code Week är lite missvisande för du kan lägga in uppgifter både långt före och långt efter just de två veckorna som heter EU Code Week varar. Dessa två veckor i(i år är det den 9/19 – 24/10) existerar specifikt för att hjälpa oss pedagoger att samlas kring just programmering för att utbyta erfarenheter, samarbeta, lära av varandra, dela med oss men också för att kunna använda särskilda resurser som ligger uppe under dessa veckor och är tillgängliga. En slags resurser som är skapade för årets EU Code Week är de18 utmaningar som ligger på EU Code Week. Utmaningarna är skapade av EU Code Week-teamet, ambassadörer och näringslivspartners. Dessa är väl genomtänkta, väl planerade och avgränsade lektioner som underlättar för dig som lärare att engagera dina elever i programmering på ett lustfyllt och enkelt sätt! Du kan arbeta med dem tillsammans med dina kollegor, med dina elever eller varför inte med dina vänner! Är du redo att anta dessa utmaningar? 

Gör så här om du vill anta en utmaning:

  • Välj en, två eller tre (…) utmaningar och anpassa dem till din egen undervisning för 2021 års satsning på EU Code Week. Ju fler utmaningar du deltar i ju större chans får du till att få BINGO! i EU Code Week:s utmaningar. Skriv ut er bingobricka och använd den med din klass.
  • Dela med dig av ert arbete och era gemensamma resultat på sociala medier. Var dag kommer några klasser att vinna ”Code week goodies” genom att de delar med sig av vad som sker ute på skolorna.
  • Uppmuntra andra att gå med – utmana dem med en av utmaningarna – vågar de utmanas?

SAVE THE DATE: Var med på kick-offen för årets Code Week den 7/10 17.00 – 18.30. På denna kommer en Malmöskola att vara med tillsammans med sin klass som kommer att arbeta med en av de 18 utmaningarna och vi får chansen att kika på deras och två andra skolors arbete från andra europeiska länder. Mer information om detta event kommer med länk i början på nästa vecka.

Slutligen; Kom ihåg att ta er an en av de 18 olika utmaningarna som är skapade för att ni snabbt ska komma igång med programmering på ett lustfyllt sätt och tryggt sätt!! Lycka till!!

Jag ser fram emot en kodspäckad höst och vinter tillsammans med er alla och att möta er i många olika sammanhang!