Fastna för en magisk författare i sommar?

Bokomslag till sju böcker av Murakami.

Jag har totalt fastnat för en författare. Fullständigt. Jag vill läsa allt han har skrivit och plöjer bok efter bok. Noveller, självbiografiskt och romaner.

På ganska kort tid avverkade jag det som har översatts till svenska, nu är jag inne på det som har släppts på engelska. Japanska, som är hans eget första språk, känns aningen svårtillgängligt.

Hans berättande är rakt, avskalat och utan krusiduller. Berättelserna innehåller ofta någon form av vardagsmagi. Dröm och verklighet flätas samman. Människor kan ha halva skuggor. Ändå är verkligheten ständigt närvarande. Trots att mänskligheten kan vara ett skal där andar, parallella världar och mystik döljer sig.

Ofta innehåller hans berättelser djur med annorlunda egenskaper och smakrika illustrationer av japansk mat och matlagning. Och musik. Författaren ägde en jazzbar innan han började skriva på allvar.

Jag förstår var han skriver. Orden går rakt in i hjärnan. Och jag kastas huvudstupa in i varje värld som han skriver om. Jag lär känna varje karaktär som han lägger ned hjärtat i.

Författaren som jag skriver om heter Haruki Murakami.

Bokomslag till sju böcker av Murakami.

Om du vill börja läsa Murakami så tycker jag att du ska börja med 1Q84. Jag känner nästan en viss avund mot alla er som inte läst den ännu. Vilken härlig värld ni har kvar att upptäcka!

Murakami har varit favorittippad för Nobelpriset i litteratur. Kanske är han lite för folklig och omtyckt för att vinna det (han är en av Japans mest populära författare). Men jag hoppas verkligen att han får det framöver. Han förtjänar det. Böckerna är fascinerande, hans berättande är välformulerat utan att vara pompöst eller pretentiöst.

En riktigt trevlig sommar, med näsan i en Murakami-bok, önskar jag dig!