Fler riskerar ofullständiga betyg

Ordet news bildas av tärningar
Illustration: Colourbox

Det är fredag och Pedagog Malmö-redaktionen sammanfattar som vanligt förskole- och skolnyheterna från veckan som gick.

Trots att forskningen pekar på vikten av det språkutvecklande arbetet i förskolan verkar till exempel höglösning ha låg prioritet när undervisningen organiseras. Det menar Elisabeth Mellgren, filosofie doktor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

– Att pedagoger tar sig tid för att läsa för ett barn ger en enorm effekt. Det är givetvis mycket som ska rymmas i förskolans vardag, men kanske kan en pedagog läsa med ett barn eller en mindre grupp någon gång i veckan, säger Elisabeth Mellgren i en intervju med Skolporten.

Fler elever riskerar ofullständiga betyg

I mer än hälften av landets kommuner ser man en risk att fler elever än tidigare går ut gymnasiet med ofullständiga betyg. Det visar en undersökning som TV4 Nyheterna gjort. Av 140 kommuner som svarat på en enkät uppger 57 procent att man ser en sådan risk.

”Vanligare med påtryckningar mot lärare”

Hörbypolitikern Johan Ohlin (SD) tyckte att historieundervisning var vänsterindoktrinering och mejlade läraren. Sveriges skolledarförbund menar att det blir vanligare att både politiker och vårdnadshavare blandar sig i skolans verksamhet, rapporterar Dagens nyheter (artikel bakom betalvägg).

Inga snabbtester av elever

Trots tidigare besked rekommenderar inte folkhälsomyndigheten i nuläget antigen-tester för skolelever. Istället ska testerna omfatta framför allt högre årskurser och yrkesutbildningar inför praktiska moment, rapporterar tidningen Läraren, som pratat med Anders Tegnell.

Förlängd möjlighet till slutbetyg

Coronapandemin har gjort att regeringen förlänger möjligheten att utfärda slutbetyg på komvux i ytterligare fyra år, till och med 1 juli 2025. De har också beslutat att ta bort ”åttaårsregeln”, vilket gör att ett betyg som har utfärdats mer än åtta år före slutbetyget får tas in i slutbetyget utan att det ställs krav på särskilda skäl.

Trevlig helg!

Det händer mycket på skolor och förskolor i Malmö! Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!