Föräldrarnas sommarsimskola

Folder med anteckningar i och ett par simglasögon ligger på handduk.

 

Sommar, sol och bad – och simkunnighet. Ja, hur är det med våra barns simkunnighet? Barnen gick i sommarsimskola i de yngre skolåren men egentligen bör väl simningen underhållas?

Det dåliga samvetet pressar på. Under årets övriga veckor finns det inte utrymme för simskola/simträning eftersom barnen har valt andra fritidsaktiviteter. Under sommarledigheten bor vi med kusinerna i fritidshuset. Vi föräldrar undersöker möjligheten att gå på simskola vid närliggande friluftsbad. Men det visar sig att den redan är avslutad för säsongen. Hur gör vi? Jo, vi startar ”föräldrarnas simskola”. Det måste vara bättre att barnen simmar med vår översyn, än inte alls.

Simborgarmärket.
Simborgarmärket 2014
80-års jubileum

Märkestagning

Vi tänker oss att moroten för våra barn ska vara att de kan ta simmärken. Simmärken kan köpas av vem som helst via http://www.simbutiken.se

”- Vi ska inte ha simskola! Vi vill bara lekbada”, deklarerar kusinerna enhälligt när vi lägger fram vårt förslag! Vår strategi blir att vara bestämda i frågan och förklara – utan att tjata eller gå in i oändlig motargumentation.

Egna simmärkesböcker

Första dagen vid friluftsbadet – och ”föräldarnas sommarsimskola”. Vi föräldrar är något nervösa om vi verkligen ska få barnen att delta i vår simskola. Döm om vår förvåning när barnen efter en stunds badlek nästan ställer sig på led och frågar när det ska bli simskola. Yes! den positiva hjärntvätten har fungerat. Snabbt rafsar vi fram de ”simmärkesböcker” vi har knopat ihop i en dator och simskolan kör igång. Varje barn har en personlig simmärkesbok anpassad efter dess nivå och förmåga. Vi föräldrar räknar längder och uppmuntrar barnens simning från bassängkanten. Varje avklarat moment bockas noga av i häftena.

Två barn simmar i pool.
”Föräldrarnas sommarsimskola” pågår!

Sommarrutin

Under vår simskola kommer ett flertal föräldrar fram till oss med hoppfull blick och frågar vad det är för simskola och om det går bra att anmäla sig. Vi förstår att det inte bara är vi som dras med dåligt samvete och logistiska problem vad gäller underhåll av barnens simning. Men nej, vi tar inte in fler simskoleelever. Vi är bara vanliga föräldrar, förklarar vi.

Egentligen är det inte så svårt. Största utmaningen är nog att bestämma sig för en regelbunden rutin. För oss passar det bra att barnens dag börjar med frukost och Sommarlov på TV. Därefter iväg till badet innan det blir för trångt i bassängen. Efter ”föräldrarnas simskola” är det fika och sedan lekbad. Hur länge vi sedan stannar på badet beror på väder. Även dagar med sämre väder åker vi till det tempererade friluftsbadet.

Nu är det fjärde sommaren vi har ”Föräldrarnas simskola”. Denna sommar håller min 12-åring på med 10-kilometers märket, ett motionssimmärke. De mer avancerade märkena på hög nivå med många olika moment får vi på något sätt överlåta till en mer professionella simlärare. All information om simmärkena hittar ni på www.simbutiken.se/simmarken. Där finns simmärken från både Svenska Simförbundet och Svenska Livräddningssällskapet:

Skämdump från simbutiken med översyn av simmärken.

Text & foto:
Charlotte Christoffersen
mamma, faster/moster, lärare
medarbetare på Centrum för Pedagogisk Inspiration samt redaktör på Pedagog Malmö

– och som har simmat 200 meter och därmed klarat årets simborgarmärke!