Nytt på Malmö delar
Förintelsens minnesdag på Malmö delar
Sedan 2001 har dagen varit en nationell minnesdag och år 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Dagen är till för att hedra minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot.
I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. På Malmö delar har vi samlat resurser kring antisemitism och förintelsen på första sidan.
Antisemitism – betydelse och definition
I resursen berättar gymnasieläraren Björn Westerström om antisemitismens betydelse och definition i ett Youtubeklipp (22 min). Missa inte det självrättande googleformuläret som är kopplat till klippet.
Förintelsen – en översiktlig repetition
Den här resursen passar dig som vill repetera förintelsen med dina högstadie eller gymnasieelever. Du får med dig ett lärarmaterial “Faktatext för lärare” författat av Eva Henriksson Garatea, Joakim Altervall och Lo Söllgård. Du hittar också andra texter och övningar att göra med eleverna.
Berättargruppen om förintelsen (åk 6-9) samt Berättargruppen om förintelsen (gymnasiet)
Vi tipsar om berättargruppen och vad de kan erbjuda dig och din klass. De judiska flyktingar i Malmö och Lund som överlevde Förintelsen valde att inte glömma. I nästan 30 år gick Förintelsens ögonvittnen ut i skolor, kyrkor, bibliotek och andra mötesplatser för att berätta om sina upplevelser. Nu har de lämnat över stafettpinnen till barn och barnbarn
Lästips om förintelsen och andra världskriget
En resurs med lästips om Förintelsen och Andra världskriget för både yngre och äldre elever. Alla böcker finns tillgängliga via din dator på olika sätt. Du kan också fråga personalen på ditt närmaste skolbibliotek efter titlarna.
Ännu en vecka är det distansundervisning för många elever i Sverige. För inspiration och lektionsupplägg i olika ämnen kan ni söka på “distansstudier” på Malmö delar. Vi önskar er alla en fin januarivecka!