Förskolebio och upplevelse med alla sinnen

Elever kavlar och gör experiment.

När vi står i foajén på Panora och lyssnar till sorlet av förväntansfulla barnröster blir vi påminda om vikten och vinsten i att ibland bara få njuta av upplevelsen i sig själv.

Det är filmvisning av filmen Picknick med tårta för förskolegrupper i Malmö. ’Picknick med tårta’ bygger på en holländsk bilderbok utan ord av illustratören Thé Tjong-Khing. Lika nyfikna som barnen träder vi in i en sömnig by, en kommande picknick, stulna tårtor och en räv, fast besluten av ta fast de skyldiga tårttjuvarna med alla knep och knåp och uppfinningsrika idéer. Snabbt sällar vi oss i skaran som känner empati för rävens jakt på goda recept och en efterlängtad picknick.

Filmvisningen ingår som en del i den workshopsfestival BUFFY som för första gången anordnas i Sverige för barn i åldern 3 -9 år. BUFFY inleder filmfestivalen BUFF som drar igång idag och är ett samarbete mellan Kulturförvaltningen i Malmö, BUFF, Folkets bio/Panora och Het Fantastisch Kinderfilm festival i Amsterdam.

Filmen innehåller flera valda delar som lätt skulle kunna vara utgångspunkt för både samtal med barnen om vikten av ärlighet, att inte bli betrodd och hur det känns att bli oskyldigt anklagad men också som en inspirationssfär för barnen att tänka innovation och uppfinningsrikt. Skriven på rim banar filmen även väg för att arbeta vidare med ord och begrepp men framför allt lämnar den avtryck utifrån en upplevelse och en känsla.

Efter filmen fortsätter upplevelsen med workshop på Chokladfabriken. Direktimporterad från Amsterdam står en installation och väntar barnen.

Temat för installationen och workshop är mat. Sinnena är i fokus. Barnen får smaka, känna, lukta, titta och lyssna. En scen är uppriggad där barnen får spela in en egen restaurangscen. Med hjälp av skärm och Imovie kan barnen lätt själv starta och stoppa filmen Med papptallrikar, kritor och pasta ges möjlighet att skapa egna stop motion filmer med Ipads. Skuggteater och flaskor öppnar dörrar för ljud och ljus medan smaklökarna får sitt lystmäte när barnen får laga till sin egen Croque monsieur – en varm smörgås.

Tessa van Grafhorst och Laura De Bruyn från Het Fantastisch Kinderfilm festival är på plats i Malmö. De beskriver installationen som en stor interaktiv lekplats där barnen får möjlighet att uppleva och utforska alla sina sinnen, sin fantasi och sin kreativitet. Barnkonventionens artikel går som en röd tråd genom de olika stationerna. Barn har rätt till fritid, lek och vila. Barnet har rätt att delta i kulturella och konstnärliga aktiviteter.

Film kan användas på många sätt i verksamhet med barn och unga. Den kan vara utgångspunkt för samtal men också en plattform för kreativitet och möjlighet att använda sina sinnen. Eller så kan det också i sin enkelhet helt enkelt få lov att vara en upplevelse.

 

Inom ramen för förskolans och skolans uppdrag att skapa förståelse och ordning kan det ibland vara lätt att glömma bort känslan av att bara vara och uppleva något för vad det är och endast det.

Förstår alla barnen vad de gör på sin workshop? Nej det tror vi inte. Förstår alla barnen varför de är där. Nej, det tror vi inte heller. Men de är där, de känner, de smakar, de luktar, de hör och de ser.  De upplever!

Text och foto: Marina Walker och Elizabeth Florez

Picknick med tårta from Submarine on Vimeo.