Förskolornas språkvecka i maj

Målad banderoll.

 

Nu börjar det närma sig förskolornas Språkvecka

Under hela vecka 21 den 18-22/5 firar Malmö stad förskolornas språkvecka.

Iden kommer ursprungligen från Holmaområdet där det våren 2014 anordnades en hel språkvecka i förskolorna. Utgångspunkten var ett samarbete mellan fyra förskolor där de ville lyfta modersmålen hos alla barn. De hade arbetat med att samordna tvåspråkig personal för att läsa sagor för barn på deras olika språk. Nu ville de ta det ett steg vidare och Anna Lundquist, förskollärare och sagoberättare, fick idén till en språkfestival, där alla språk kunde lyftas och firas. Alla udda språk (som inte fått sagostunder), men också fler än de talade – musik, sång, dans och rytmer, färg och form etc. Resten av samarbetsgruppen nappade och idén växte snart till en hel vecka med avslutande karneval.

Målade taveldukar.

Språkveckan blev så lyckad och härlig och min första spontana reaktion var att detta måste vi låta fler förskolebarn i Malmö stad få ta del av. Sagt och gjort, jag kontaktade Anna och förskolecheferna som så klart blev eld och lågor inför att göra deras Språkvecka Malmöövergripande. Vi fick klartecken från utbildningscheferna att köra ett pilotprojekt och då vi satt i vårt första planeringsmöte hade vi turen att stöta på vår kultursamordnare Lotta Pering Jarl, som blev självskriven i samordnargruppen.

Vi började med att skicka ut intresseanmälningar till alla som vi kunde tänka oss hade intresse av att vilja vara med. Varje förskoleområde har uppmuntrats att arrangera egna aktiviteter utifrån vad de själv vill och har tid med att anordna. Vi har även skickat ut en förfrågan till flera av vår stads kulturinstitutioner och kulturarrangörer om att delta inom ramen för sin egen budget. Det har varit ett enormt intresse och vi har lyckats få med de största kulturintuitionerna som konsthallen, museet, idrottsmuseet, KBU och biblioteken samt barnens scen att bidra med språkliga aktiviteter och föreställningar. Nu ett antal månader senare sitter vi här med ett fantastiskt program som kommer att vara helt gratis för förskolorna. Varje förskola kan gå in på var och en av deltagarnas hemsida, titta på utbudet och anmäla sin barngrupp.

Veckan kommer att avslutas med en språkfestival i Folkets park den 22/5 kl 9-12 för alla barn 3-6 år. I hela parken kommer det att finnas olika stationer att prova på och besöka med sin barngrupp. Det blir dans, musik, trummor och utställningar av olika projekt som varit igång under året. Barnen kan prova på cirkus, bokbussen kommer att vara där med sin nya bokbuss och hålla i olika läsaktiviteter, det blir sagor på olika språk och fantastiska uppträden av artister och barnkörer på stora scenen.  Vi kommer även att anordna en liten öppen scen där barnen kan få prova på att uppträda och stå i rampljuset.

Syftet med veckan och den avslutande festivalen är att visa de positiva krafterna i Malmö stads mångfald och lyfta fram vikten av att vi kan kommunicera. Med alla de verbala språken men även med andra estetiska uttryck. Vi vill att barnen ska få synas och göra avtryck i sin stad och vår vision är att veckan ska växa och bli något som är återkommande år efter år. Vi ser framför oss hur hela staden denna vecka kan bli full av barns olika röster och skapande, i barnens närmiljö men också på olika offentliga platser i staden.

Målade taveldukar.

Ett barn har hundra språk……… låt oss tillsammans inspirera barnen i Malmö stad att utveckla alla dessa!

Om du arbetar i förskolan ta chansen och var med och fira språkveckan med din barngrupp. Ett program kommer snart ut till din förskola men på den här adressen kan ni anmäla er till språkfestivalen i Folkets park den 22/5. sprakfestival.forskola@malmo.se

Varma hälsningar, Mia