
När eleverna tar klivet – och får andra att våga
Det är augusti 2024 och årets upplaga av Grundskolefotboll mot rasismer (GFMR) ska strax dra i gång. Verksamheten, som i skrivande stund är inne på sitt femtonde år, är ett samarbete mellan Grundskoleförvaltningen och Pedagogisk Inspiration i Malmö Stad samt Malmö FF. Syftet är att med fotboll, lagsport och samarbetsövningar som verktyg bidra till att sjätteklassare lär sig om sina egna och andras rättigheter och om allas lika värde.
Att spela fotboll i ett lag och att vara elev i grundskolan har en del gemensamma uttryck. Precis som att vara coach för ett idrottslag definieras en pedagog genom det regelbundna mötet med elever. I centrum för uppdragen står samtalet med individer som med olika bakgrund syftar till att arbeta mot samma mål med den stora utmaningen att hitta nycklarna till varje individs bästa förutsättningar för utveckling och lärande.
Läsåret 24/25 blir fjärde gången som Söderkullaskolan deltar i GFMR. Skolans specialpedagog, Camilla, har varit med från början och skolans medverkan har tidigare år uppfattats som en gynnsam och lärorik avvikelse från det ordinarie skolarbetet. Funderingar om hur vi under innevarande läsår skulle kunna tillgodogöra oss projektet och göra det ännu mer meningsfullt för eleverna, utmynnade i att skolans idrottslärare Erik och skolbibliotekarien Emil blev tillfrågade att vara med.
Att idrottsläraren fick representera projektet kändes ganska självklart eftersom GFMR i mångt och mycket utgår från fotboll, rörelseglädje och laganda. Fairplay och samarbete blev två värdeord som genomsyrade idrottslektionerna med årskurs 6. Fairplay, eller schyst spel, innebär att följa reglerna och visa hänsyn till varandra; att vara en bra lagkamrat men också motståndare. Att samarbeta innebär en hjälpsamhet och en visad hänsyn mot alla i klassen.
Att skolbibliotekarien skulle vara med kändes däremot mindre självklart – till en början. Frågan ”Måste man tycka om fotboll?” dök exempelvis tidigt upp. Icke desto mindre har samarbetet visat sig vara både framgångsrikt, givande och framför allt roligt!
Samarbetet mellan våra respektive yrkesroller har inneburit att vi har behövt ta fasta på våra unika styrkor och arbetsuppgifter. För specialpedagogen är till exempel den stora utmaningen att verka för likvärdighet genom att systematiskt utveckla goda lärmiljöer på skolan, där allas lika värde och rätt att utvecklas och lära står i centrum. Därför ställde vi oss frågan om hur vi som skola kan integrera en sak som GFMR i undervisningen – och bidra med verktyg som stärker den befintliga undervisningen – utan att låta det bli ytterligare ett inslag där pedagogerna förväntas göra ett merjobb.
En av lösningarna stod att finna i Artikel 12 i Barnkonventionen, som berättar om alla barns rätt att uttrycka sig och göra sin röst hörd. Med denna artikel i bakhuvudet arbetade vi fram en planering tillsammans med sjätteklassarnas svensklärare som bestod i att låta eleverna skriva en argumenterande text med utgångspunkt i valfri artikel i barnkonventionen som de brann särskilt starkt för. Tidigare under läsåret har eleverna fått ta del av ett antal workshops och aktiviteter som har tagit sin utgångspunkt i barnkonventionen. De var därför väl införstådda med dess innebörd och vilka artiklar de hade att välja mellan.
Målet med arbetet var att lirka fram elevernas tankar och reflektioner kring integritet, rättigheter och samhällets ansvar och inte minst ge dem en plattform att uttrycka dessa tankar på. Texterna skrevs och publicerades på Mobile Stories.
Under denna process blev bibliotekariens roll tydlig. Inför skrivandet var Emil ute hos samtliga klasser och introducerade Mobile Stories samt vad det innebär att skriva i genren ”argumenterande text”. Eftersom texterna skulle publiceras för allmänheten, blev det också nödvändigt att repetera och introducera begrepp som upphovsrätt, källkritik och journalistiska ansvarstaganden. Efter detta fick de ett par lektioner på sig att färdigställa texterna, innan de publicerades. Här kan du ta del av några av texterna.
Dessutom synliggjordes ett urval av texterna även på Orkanenbiblioteket den 22 maj, då vi tillsammans med några av eleverna mötte lärarstudenter vid Malmö universitet som fick ta del av vårt arbete. Eleverna fick då möjlighet att läsa upp sina texter inför studenter och andra elever, samt svara på frågor om dem.
Projektet närmar sig nu sitt slut. Att låta det vila på de tre benen Rörelseglädje, Allas lika värde och Barns berättelser har varit framgångsrikt. Samarbetet mellan specialpedagog, bibliotekarie och idrottslärare har gjort att det blivit mer levande än vad det annars hade varit. Vi ser ett stort värde av att fortsätta och fördjupa detta arbete framöver.