
När eleverna tar klivet – och får andra att våga
Här samlades skolor, elever, rektorer, pedagoger, EU-representanter och internationella kollegor i Malmö. På agendan stod internationalisering – men i verkligheten handlade det om något ännu större: om relationer, samarbete, och om att våga tänka gränslöst tillsammans.
En dag som denna får en att stanna upp. Inte för att man är trött – även om det hjälpte med den där brainbraken – utan för att man plötsligt ser något klart: framtiden är inte något vi väntar på. Den är redan här. Och det är eleverna som bär in den i klassrummen, korridorerna och samtalen – med kraft, skärpa och mod.
Vi började med att Europa Direkt hjälpte oss rama in dagen: EU:s horisontella prioriteringar – inkludering, digitalisering, hållbarhet, demokrati – som inte bara vägledande principer, utan som ett praktiskt verktyg för skolans vardag. Budskapet var tydligt: det finns mängder av möjligheter för unga att lära, verka och påverka inom EU – och de är mer tillgängliga än många tror.
Och sedan visade Borgarskolans elever just det. Med självförtroende och tydlighet berättade de hur det är att vara en del av EPAS – ambassadörsskolor för Europaparlamentet – och uppmuntrade andra att våga gå samma väg. Deras röster var starka, inspirerande och uppmanade oss alla att inte underskatta ungas vilja och förmåga att engagera sig.
Vi fortsatte med att få höra berättelser från elever som deltagit i Erasmus+-mobiliteter till Frankrike och Spanien – inte som passiva besökare, utan som medskapare i projekt, lösningar och vänskap. De hade många spännande lärdomar att dela med sig av och tips till pedagoger och rektorer som funderar på att genomföra elevmobiliteter. De talade om att våga och att visa tillit och berättade om att en viktig sak de hade lärt sig var att vara mer självständiga och att ha tilltro till sin egen förmåga.
Vi tog en paus mitt i allt – en brainbrake initierad av eleverna själva – som inte bara gav energi, utan också visade hur väl de förstår vad vi alla behöver för att orka tänka klart.
UNITY-projektet tog sedan över scenen. Där går entreprenörskap, hållbarhet och digitalt lärande hand i hand – och där elever inte bara testat sina idéer, utan genomfört dem i verkliga samarbeten med skolor i Malmö men också i internationella samarbeten,med företag och kommuner. Det är här framtiden blir konkret: i elevpitchade, klimatsmarta initiativ som gör skillnad – nu, inte sen. Detta stod tydligt efter elevernas presentationer där de med stolthet och framtidstro visade på sin kapacitet att förändra – nu.
Därefter följde ECO-STEAM och M-STEM, där AI, VR och metaverse inte är mål i sig, utan verktyg för att förstå och påverka en värld i förändring. Här har lärarna och elever själva skapat digitala världar för att utforska hållbar utveckling – i trygga, kreativa och experimentella miljöer. Lärarna berättade om hur stor skillnad det gör för elevernas lärande att kunna komplettera sin undervisning med inslag som dessa när de stärker och förtydligar inlärningen.
Psst! Under pausen fick vi utforska VR-glasögon – med eleverna, från ECO-STEAM och M-STEM-presentationen, som trygga och kunniga vägledare. För i ett klassrum där alla lär av varandra, är elevernas kunskap en kraft att räkna med.
Efter kaffet delade rektorer och pedagoger med sig av sina erfarenheter från jobbskuggning i andra länder – om nya perspektiv de tagit hem, både till sina kollegor och elever. Det var tydligt: när vuxna fortsätter lära, växer också elevernas möjligheter.
Johannesskolan inspirerade med sitt arbete inom eTwinning och berättade med stolthet om sin nyvunna utmärkelse som eTwinningskola. En titel som speglar deras engagemang i att göra internationalisering tillgängligt för alla elever – oavsett bakgrund. Plattformen ger en fantastisk möjlighet att koppla på internationella samarbeten direkt in i klassrumsarbetet – där elever redan är aktiva.
Vi fick också en inblick i hur AI används som en del av vår Erasmusackreditering – inte som ett tekniskt tillägg, utan som ett inkluderande verktyg som stärker elevens röst, kreativitet och självständighet.
Slutligen så knöt Cristina, en pedagog från Pisa, ihop säcken. Med värme och skärpa betonade hon vikten av goda, långsiktiga relationer för att lyckas i internationella samarbeten. Det är inte bara projekt och resultat som gör skillnad – det är människorna bakom. Först när vi bygger tillit och vänskap blir utbyten verkligt meningsfulla. Och det är något eleverna ofta är bäst på redan från start.
Så, vad håller ihop allt detta?
Jo – Erasmus+ och eTwinning förstås. Men ännu mer är det eleverna som genom Erasmus+ och eTwinning ges helt nya förutsättningar att bygga kunskap, förmågor och sin tro på sig själv och sin framtid i samarbete med andra elever i autentiska sammanhang.
Det är deras idéer, nyfikenhet, mod och handlingskraft som driver arbetet framåt. De visar att framtiden inte är en avlägsen vision – den händer här och nu, i klassrummen, i VR-rummen, i samtalen, på eTwinning, i klimatidéerna och i vänskaperna som skapas över landsgränser.
Erasmus+ och eTwinning i kombination handlar inte bara mobiliteter. Det är likvärdighet i praktiken. Det är att låta alla elever se sig själva som en del av Europa – och av en global framtid.
Och just idag såg vi det tydligt: eleverna väntar inte. De tar redan plats. De bygger broar, ställer frågor, inspirerar vuxna, föreslår lösningar. De visar oss vad som är möjligt – och varför vi måste fortsätta ge dem utrymme att leda.
Tack till alla som gör detta möjligt – och framför allt:
tack till er elever.
Ni bär framtiden – och ni gör det med både ödmjukhet och kraft.
Ni för in den i nutiden, tar plats, tar ansvar och backar inte för utmaningar.
Tack för att ni visar vägen, inger hopp och påminner oss om vad aktivt medborgarskap verkligen betyder.