FLL: Framtiden formas när ungas idéer synliggörs

Världskarta med olika platser markerade.

Lördag den 7/11 går Regionfinal Skåne FLL av stapeln för fjärde året i rad i Malmö.

Vad är FLL?:

1998 förenade grundaren till FIRST Founder Dean Kamen och ägaren till LEGO Kjeld Kirk Kristiansen sina krafter för att skapa FIRST LEGO League, vilket är ett program för att på ett lekfullt och meningsfullt sätt ska engagera eleverna till att upptäcka möjligheterna med att arbeta med teknologi.

”I want them to achieve everything they could possibly imagine.”

Grundprincipen i FLL är att inspirera eleverna till att nyfiket undersöka, skapa och experimentera kring verklighetsnära utmaningar som finns i deras närhet. Genom att arbeta med FLL så får eleverna ett ämnesövergripande helhetsperspektiv genom hela sin process när de skapar sina idéer, löser problem och utmaningar och övervinner dem tillsammans, samtidigt som de utvecklar sina förmågor och bygger upp sitt självförtroende, ökar sin digitala kompetens och får en positiv inställning till teknologi genom att eleverna får närma sig tekniken på ett lekfullt och utmanande sätt. Tillsammans bygger elever och deras pedagoger en bättre framtid i ett sammanhang som spänner över hela världen. Det handlar om att eleverna får använda och utveckla alla sina förmågor, att de tar sig ut i världen utanför skolan för att intervjua, samla in data, hitta experter de kan fråga när det gäller deras innovativa projekt och att de får interagera med både jämnåriga som arbetar med samma sak men också med näringslivet.

FIRST® LEGO® League inspirerar klasser runt om i världen till att arbeta intensivt under 8 veckor varje år kring årets tema där de arbetar med alla ämnen för att kunna tävla, i slutet av dessa åtta veckor, i respektive Regionfinal inom fyra kategorier. Dessa kategorier är innovativt projekt, teknik, programmera en robot att utföra uppdrag kopplade till årets tema och sist men absolut inte minst så är den fjärde kategorin kärnvärden. Kärnvärden handlar om normer och värden, om vår värdegrund så det är viktigt att eleverna har ett gott klimat, samarbetar, inkluderar alla i alla moment, samarbetar med andra lag, löser konflikter på konstruktiva sätt och visar varandra respekt.

Årets tema heter ”RePlay” och handlar i korthet om att eleverna ska definiera ett specifikt problem som är kopplat till att människor inte är tillräckligt aktiva i sin närmiljö. Det handlar om hälsa och rörelse och att alla ska kunna delta och vara inkluderade i det de skapar.

2020 har varit ett utmanade och svårt år för alla, och skolorna har gjort ett fantastiskt arbete med att hitta lösningar för att nå alla sina elever i tider då inte alla elever är/kan vara i skolan och alla restriktioner vi behöver följa begränsar och minskar våra möjligheter. Skolorna som är med och tävlar i Regionfinal Skåne FLL imorgon den 7 november har trots allt annat de gör också tagit sig tid att utmana sina elever att arbeta med årets tema och de har alla arbetat hårt för att lösa alla uppdragen och skapa ett innovativt projekt. Deras hårda arbete ska de få redovisa på finalen imorgon och jag vet inte om det är de eller jag som projektledare som är mest nervösa, mest taggade och ser mest fram emot morgondagen. Jag längtar efter att få höra och se elevernas entusiasm, deras uppfinningsrika och innovativa idéer och deras engagemang för att skapa en hållbar framtid som inkluderar oss alla! No person left behind!

I vanliga fall träffas vi i en stor lokal, har utställning, minglar, lär känna nya personer, pratar med domarna och redovisar till dem IRL. Då vårt motto i detta är att vi ställer INTE in, vi ställer OM och vi ställer UPP. Det är viktigt för oss att elevernas hårda arbete synliggörs och får spridas på många olika sätt så vi i projektgruppen har tät kontakt med en smittskyddsläkare som godkänt hela vårt upplägg. Den här gången ser upplägget helt annorlunda ut med tanke på hur coronläget ser ut, så istället för att alla samlas och firar varandras innovationer, vänskapligt hjälper varandra åt att förbättra sina robotar inför robotkörningarna så sker hela eventet digitalt. Från 08.00 på morgonen imorgon så kommer eleverna att ha robotkörningar och redovisningar inom alla kategorier och på eftermiddagen har vi en livesänd prisceremoni tillsammans som kommer att präglas av fart, fläkt och energi!

Många lag har fått lämna återbud på grund av de rådande förhållandena vilket vi har full förståelse för, för det finns mycket vi som enskilda person inte kan råda över idag. Det kommer en ny omgång nästa år, då kör vi igen med ny styrka och ny energi!

Vilka skolor är det som är med då undrar ni säkert?:

Dessa skolor har kämpat i motvind och uppförsbacke, löst stora och små utmaningar på vägen men tillsammans med sina lag har lagledarna tagit sig hela vägen fram till Regionfinalen och det är med stolthet vi presenterar årets deltagare:

Fagrabäcksskolan i Växjö, IES Landskrona, ett familjelag från Lund som heter Future Engineer’s, och sedan kommer resten av lagen från Malmö; Sundsbroskolan, Videdalsskolan, Husieskolan, Oxievångsskolan och Hermodsdalsskolan. Några av skolorna har två lag vardera.

IT’S TIME TO BE GAME CHANGERS

Fortsättning följer i nästa inlägg!