Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Från evolutionen till Eiffeltornet
Idag blir det några NO-filmer och en film om Eiffeltornet. Filmerna fungerar från senare delen av mellanstadiet, men det finns ord och begrepp som kan behöva diskuteras både före och efter visningen för att eleverna ska kunna tillgodogöra sig allt. De två filmerna om kvantmekanik har den fantastiske Jim Al-Khalili som värd, vilket gör dem extra sevärda. Filmen om Eiffeltornet erbjuder vi även på franska med fransk text som kan göra den väl värd att använda i franskundervisningen.
Evolutionsbiologins grunder och teorier
http://selma.malmo.se/record=b1264255~S4*swe
Allt sedan antiken har forskare försökt sig på att kategorisera och beskriva livet som finns på vår planet. I denna film ges en historisk översikt över hur världsuppfattningen och systematiken förändrats genom arbete av bland annat Aristotoles, Plinius, Linné, Lamarck fram till Charles Darwins som i och med publikationen av The Origin of Species presenterade det naturliga urvalet som är grund för den i dag erkända evolutionsteorin, i vilken molekylärbiologin har gett djupare insikt om härstamning och ärftlighet.
Kvantmekanikens hemligheter – del 1. Einsteins mardröm
http://selma.malmo.se/record=b1264257~S4*swe
Professor Jim Al-Khalili följer spåren i jakt på kvantfysikens ursprung. Med spännande demonstrationer och experiment förklarar denna engagerande serie grunderna för hur vi förstår världen i dag. När forskare på 20-talet undersökte hur glödlampor fungerar ledde det till nya upptäckter djupt in i materians dolda funktioner, som sub-atomära byggstenar i vår omvärld. Då uppdagades helt nya fenomen och en värld där saker kan vara på många ställen samtidigt, och där verkligheten endast tycks existera när vi observerar den. Albert Einstein hatade idén att naturen på grundläggande nivå skulle styras av en slump, medan den danske forskaren Niels Bohr hävdade motsatsen. Först på 1960-talet visade vetenskapsmannen John Bell att det gick att pröva vem som faktiskt hade rätt. Existerar verkligheten verkligen, eller framställer vi dess existens genom vår egen observation? Resultaten är chockerande!
Kvantmekanikens hemligheter – del 2. Varde liv
http://selma.malmo.se/record=b1264261~S4*swe
Professor Jim Al-Khalili följer spåren i jakt på kvantfysikens ursprung. Med spännande demonstrationer och experiment förklarar denna engagerande serie grunderna för hur vi förstår världen i dag. Kan kvantmekanik bidra till att förklara de största mysterierna inom biologi? Fantastiska exempel visar hur teorier om kvantfysik ligger till grund för de mest grundläggande biologiska processer, som flyttfåglars förmåga att hitta rätt med hjälp av jordens magnetfält. Dessutom demonstreras hur vårt luktsinne påverkas av eteriska kvantvibrationer, samt hur växter styrs av osäkerhetsprincipen när de fångar solljus under fotosyntesen. Kan kvantmekanik eller kvantbiologin till och med ha format den mekanism genom vilken levande arter har utvecklats?
Tjernobyl – om djur, natur och strålning
http://selma.malmo.se/record=b1264516~S4*swe
30 år efter Tjernobyl-katastrofen har det område som kallas Den förbjudna zonen ofrivilligt förvandlats till ett märkligt slags friluftslaboratorium. Efter olyckan evakuerades 135 000 personer, och strålningen dödade djur och växter. Fortfarande är strålningen hög, men fåglarna bygger bo på betongsarkofagerna och björnar, hjortar och vargar strövar omkring till synes helt friska. Här har naturen tagit över. Hur djuren kan överleva i denna förgiftade miljö försöker forskarna nu ta reda på. Olika arter verkar ha olika förutsättningar, och svaren kan finnas på DNA-nivå. Resultaten blir överraskande…
Jag, Eiffeltornet
http://selma.malmo.se/record=b1264485~S4*swe
Jag är Eiffeltornet, den mest besökta sevärdheten i Paris. Dessutom är jag känd över hela världen. Ingen anar de galna äventyr, som jag har varit tvungen att genomlida under 125 år för att få denna stjärnstatus. När jag föddes var jag baktalad och blev utbuad av berömda konstnärer. Men som tur var räddades jag av allmänheten. Om och om igen blev min existens ifrågasatt. Först hot i form av ointresse kring 1900, därpå världskrigen, dårskap eller ren spekulation. Men jag lyckades skapa mig olika roller, allt från spion till filmskådespelerska. Det var först när jag till slut blev användbar för människor, som jag blev symbolen som Paris hjärta och erövrade världen.