Fredrics lekfulla byggappar

Tre appar ligger på hög.

Fredrik Svensson.

Fredric Svensson är Ma- & NO-lärare på Högaholmsskolan. Han delar med sig av några lekfulla byggappar som han tycker om. Vad sägs om att bygga engelska ord, bygga broar och bygga legogubbar och göra en film av dem?

Logotype för appen little words.

7 Little Words

I denna app ska man bygga ihop engelska ord som är isär klippta. Det är inget socialt spel online, utan ett spel för en själv. Ungefär som att lösa ett korsord, eller sukedo. Fredrik tycker det är en avkopplande hjärngymnastik. I stället för att titta på TV kan han och flickvännen sitta i soffan och bygga ihop engelska ord på varsin smartphone. De diskuterar ord och hjälper varandra.
– Hon är mycket bättre än mig så den hjälpen behöver jag ibland. Pris: 0 kr. Plattform: iOS & Android.

Logotype för appen bridge constructor.

Bridge Constructor

I appen Bridge Constructor kan man bygga broar i olika miljöer. Utmaningen är att konstruera en bro av olika material på ett sådant sätt att den blir hållfast. Hållfastheten testar man genom att låta en bil eller lastbil (virtuellt) köra över bron. Rasar bron får man konstruera bron på annat sätt. Fredrik bygger broar när han har tid över och tycker det är avkopplande. Kanske något för fysikundervisningen. Pris: 0 kr. Plattform: iOS & Android.

Logotype för appen lego movie stop motion.LEGO Super Heroes Movie Maker

Fredrik har alltid gillat LEGO. Han tycker det är en fantastisk leksak som han gärna bygger tillsammans med sin 3-årige son. De har gjort en animerad film med egna LEGO-gubbar med hjälp av appen LEGO Super Heroes Movie Maker. Filmerna görs med s.k. ”stop-motion” teknik, dvs stillbilder som sätts samman till en film. Man bygger sina LEGO-figurer och fotograferar dem appen i sin iPhone eller iPad. Mellan varje bild flyttar man figuerna en aning. (Det går också att göra ”stop motion filmer” genom att fotografera andra saker. Pris: 0 kr. Plattform: iOS (iPhone eller iPad 4 med kamera.)

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Ikonen för appen app store.Appar till din iOs-enhet (iPhone eller iPad) laddar du hem via ikonen AppStore som finns som standard på din iPhone/iPad. Du måste skapa ett konto för iTunesStore för att kunna ladda hem appar.

Ikonen för appen google play store.Appar till din Android-enhet (smartphone eller surfplatta) laddar du hem via ikonen Google Play Store (tidigare Market Place) som finns som standard på din smartphone/surfplatta.

 

Text & foto: Charlotte Christoffersen