Glad sommar med tips om att förbereda inför skolstart!

Griffeltavla med orden
Terminen lider mot sitt slut och sommarlovet närmar sig. För er pedagoger brukar det innebära några dagar att avsluta och någon dag att planera inför uppstarten. Vi tipsar därför redan nu om resurser som passar väl de första dagarna på höstterminen.

Det finns en uppsjö av resurser kring att lära sig nya namn, sätta ramar, skapa tillhörighet och lära känna varandra eller återknyta banden. Denna vecka tipsar vi om några av dem men söker du på “skolstart” hittar du många fler.

22 Namnlekar för förskoleklasser

När sommarlovet är slut och höstterminen börjar är det ofta många nya namn att lära sig för både elever och lärare. I den här resursen hittar du 22 enkla namnlekar att variera mellan för att skapa tillhörighet på ett lekfullt sätt. Lek en lek om dagen eller hitta er favorit. 

Sex steg mot ett gemensamt klassrumskontrakt:

När vi delar förväntningar, mål och gemensamma ramar frigörs oxytocin och vi känner samhörighet. Skapa goda förutsättningar för en trivsam klassrumsmiljö, för lärande och samarbete genom att fundera ut gemensamma klassrumsregler som ni kan enas om.  Att komma överens om och bestämma hur ni vill ha det tillsammans skapar också en känsla av kontroll.

Så låt elevernas men också dina förväntningar ligga till grund för ett gemensamt kontrakt. Tänk till och klura tillsammans. 

Kompisbingo

Sommarlovet är slut. Dags att återknyta banden. Börja lektionen med Kompisbingo! Påståendena handlar bland annat om sommarlovet. 

Brev till mig själv när jag tar studenten

Att låta eleverna skriva brev till sig själva när de tar studenten är en uppskattad resurs. När man är alldeles ny i en klass har man många tankar och funderingar kring både vad som ska hända och vad man känner inför sin nya situation. Att få tillbaka brevet på sin studentdag som man skrev till sig själv precis där i början brukar framkalla många skratt och tankar.

Vill du passa på att repetera lekfullt men nyttigt denna sista vecka så sök på quiz för frågor i många ämnen för olika åldrar.

Malmö delar tackar för det här läsåret och önskar er alla en välförtjänt och vilsam ledighet och ser fram emot att träffas igen i augusti!

Annika och Lena / Redaktörer på Malmö delar