Glad sommar till alla er från Malmö delar!

Illustration listar exempel på övningar vid skolstart.

Skolavslutningsveckan är här och snart stundar sommarlov och semester. Vi hoppas att ni alla får möjlighet att ladda batterierna, vila ut, umgås med nära och kära och bara vara. Innan ni loggar ut vill vi påminna er om att när ni är tillbaka i augusti finns det massor av skolstartsresurser att botanisera i kring samarbete, tillhörighet och namnlekar. Här kommer ett litet urval:

Tio föremål till en öde ö  

Använd fantasin och övertyga varandra! Den här samarbetsövningen vänder sig till lite äldre elever och den kräver att eleverna lyssnar på varandra, kompromissar och hittar gemensamma lösningar. Efter övningen kan du gärna diskutera med klassen vad som hände, hur det kändes och vad som krävs för ett gott samarbete.

Brev till mig själv när jag tar studenten 

Att låta eleverna skriva brev till sig själva när de tar studenten är en uppskattad resurs. När man är alldeles ny i en klass har man många tankar och funderingar kring både vad som ska hända och vad man känner inför sin nya situation. Att få tillbaka brevet på sin studentdag som man skrev till sig själv precis där i början brukar framkalla många skratt och tankar.

Namnlekar  

Här hittar du flera olika namnlekar som passar i en ny grupp. På ett lättsamt och lekfullt sätt lär eleverna känna varandra och leker samtidigt in varandras namn i minnet.

Kompisbingo  

Sommarlovet är slut. Dags att återknyta banden. Börja lektionen med kompisbingo! Påståendena handlar bland annat om sommarlovet. 

Nysta i vem jag är  

I den här övningen får eleverna tillfälle att berätta mer om sig själva – och de som lyssnar får träna sig på att vara ”aktiva lyssnare”. Allt du behöver är ett garnnystan.

Sex steg mot ett gemensamt klassrumskontrakt  

När vi delar förväntningar, mål och gemensamma ramar frigörs oxytocin och vi känner samhörighet. Skapa goda förutsättningar för en trivsam klassrumsmiljö, för lärande och samarbete genom att fundera ut gemensamma klassrumsregler som ni kan enas om.  Att komma överens om och bestämma hur ni vill ha det tillsammans skapar också en känsla av kontroll.

Fler resurser hittar du om du söker på “Skolstart” men först dax för en välförtjänt semester!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.