Grundläggande AI för skolor

Skärmdump från EU code week.

 

Det finns en underbar sida för oss pedagoger som European Schoolnet Academy ligger bakom och som erbjuder oss en mängd olika onlinekurser, sk MOOC:s, som har ett väldigt enkelt upplägg, är lätt att följa, som inte kräver några förkunskaper och som tar ett par timmar i veckan under kursens gång. Ofta varar en kurs i 4 – 6 veckor och den är uppdelad i moduler där en ny modul öppnas per vecka och när kursen är avslutad och du har både gett och fått feedback från en kollega så får du en digital ”badge” som ditt certifikat för att kursen är avklarad.

Alla kurser som har getts ligger kvar för vem som än vill som vill ta den i sin egen takt men där är inga interaktiva delar och det delas inte ut några certifikat om man inte går kursen medan den är aktiv. Det finns fortfarande massor att lära sig och massor av inspiration att hämta.

Nästa kurs som startar på European Schoolnet Academy  heter “AI Basics for Schools” och den öppnar sin första modul måndagen den 8 mars. Det är att rekommendera att gå med under vecka 10 för att kunna följa med i modulerna med lätthet. Kursen kommer att vara i 4,5 vecka och de kommer att öppna ett nytt delmoment varje måndag och i slutet kommer de att ge oss 1,5 vecka på oss att göra färdigt den sista uppgiften och ge feedback till tre kollegor. Ta tillfället i akt att göra denna kurs tillsammans med några kollegor för att få en inblick i hur AI kan arbetas med i skolan. Här kommer du att få möjlighet att diskutera med hundratals, ja kanske tusentals kollegor över hela Europa kring spännande frågor som rör digitalisering och AI i skolan.

Innan du börjar gå kursen så ombeds du att göra ett par saker:

  1. Placera ut var du bor på kursens karta – instruktioner ges i kursen.
  2. Svara på en kort presentationsenkät för att berätta lite om dig själv för kursens arrangörer.
  3. Gör en självskattning för att se hur redo du är för att göra kursen – för att få syn på dina förkunskaper.

Den slutliga deadline för inlämning av sista uppgiften är den 7 april.

The final deadline for all tasks is Wednesday, 7 April.

Några event i kursen kommer att vara live:

  • Modul 1: Onsdag 10 mars 19:00 CET – live practice
  • Modul 3: Onsdag 24 mars 19:00 CET – webinarie

Läs mer om dessa event inne i modulerna.

Här anmäler du dig till kursen: https://www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/course-v1:CodeWeek+AI+2021/about

’Om det är så att du är nyfiken på att vara med men inte riktigt vet hur du ska göra, anmäl dig då till denna lilla workshop på onsdag den 10/3 klockan 15.45 . 16.30 där vi går igenom vad som ska göras och hur du kan göra det:

https://pedagog.malmo.se/kalender/ai-basics-for-schools/

Varmt välkomna!