”Steg mot ett mer likvärdigt Malmö”

Vinnarna av Social Impact award 2021 presenteras.

Malmö FF och verksamheten Grundskolefotboll mot rasismer (GFMR) tilldelas priset Social Impact Award 2021 av fotbollsorganisationen European Club Association (ECA). Priset uppmärksammar ett långsiktigt och konsekvent socialt hållbarhetsarbete som bedrivits i samarbete med Malmö stad.

Linda Masalkovski, rektor Nydalaskolan:

Linda Masalkovski och Murat Elijurekli.
Linda Masalkovski och Murat Elijurekli. Foto: Gustavo Nazar.

– Hur känns det för dig att ha vunnit detta pris?
– Fotboll enar och förenar. GFMR är viljan att ta ett första steg mot ett rättvisare och mer likvärdigt Malmö. Att ha vunnit denna utmärkelse visar på hur betydelsefullt detta arbete är.

– Varför har det varit viktigt för Dig? Och dina elever? Att bidra med er kunskap och engagemang?
– Var du kommer ifrån eller var

du bor är inte avgörande på en fotbollsplan. Däremot är kamratskap, acceptans och glädje betydelsefullt i arbetet vi gör tillsammans för att skapa ett Malmö för alla.

– Varför är GFMR viktigt för din skola och Malmö?
– GFMR ger eleverna perspektiv och möjlighet att möta varandra och Malmös mångfald.

Miriam Fairbairn, idrottslärare, Monbijouskolan:

– Hur känns det för dig att ha vunnit detta pris?

– Det är en stor ära att få ha varit med i projektet GRFM och att vinna denna utmärkelse. Jag är stolt över mina kollegor som varit med under alla dessa år som ständigt försöker utveckla och förbättra utförandet av projektet på bästa sätt.

Miriam Fairbairn håller upp ett diplom.
Miriam Fairbairn. Foto: Gustavo Nazar.

– Varför har det varit viktigt för dig? Och dina elever? Att bidra med er kunskap och engagemang?

– Detta projekt har till stor del möjliggjort det för mig och mina elever att hålla i aktivitetsdagar där mycket av ansvaret har legat hos eleverna i årskurs 6 här på Monbijouskolan. Här får de möjlighet att öva på sitt ledarskap, vilket i sin tur leder till att de får växer i sig själva. Detta projekt är något som eleverna verkligen ser fram emot – konferensen, turneringen MFF-matchen de får gå på.

– Varför är GFMR viktigt för din skola och Malmö?

– GFMR är viktigt inte bara för vår skola och Malmö, utan också för det stora hela i samhället. Projektet lyfter frågor som är relevanta för elevernas dagliga uppdrag i skolan och i samhället.

Pär Blondell, rektor, Johannesskolan:

Pär Blondell och eleven Willian håller upp ett diplom.
Pär Blondell och eleven Willian. Foto: Gustavo Nazar.

– Hur känns det för dig att ha vunnit detta pris?

– Det är en ära att vara en del i något så stort och viktigt för eleverna i Malmö. Känslan är densamma som GFMR vill ge nämligen att vi är alla lika inför varandra trots olika förutsättningar.

– Varför har det varit viktigt för dig? Och dina elever? Att bidra med er kunskap och engagemang?
– Genom vårt deltagande i GFMR ger vi våra elever en möjlighet att diskutera och fördjupa oss i vikten av kunskap kring mänskliga rättigheter för alla. Det är dessutom en mycket bra plattform för våra elever att möta andra elever i staden.

– Varför är GFMR viktig för din skola och Malmö?
– GFMR ger oss en möjlighet att visa vad vår fina skola är och står för. Vi är i ett sammanhang där vi kan visa hur stolta vi är över Johannesskolan med dess elever och personal som varje dag arbetar för varje elevs bästa skola.

Läs mer och följ GFMR:s arbete här!