Skolverkets Läslistor
Hjälp! Jag hittar ingenting!: tips och trix i SELMA
Listan på liknande frågor kan göras oändlig. Det är inte bristen på lämpligt material som är problemet, det är sökningar i SELMA som under en längre tid har varit drabbade av olika systembuggar och diverse missöden. Det pågår ett intensivt arbete kring en ny SELMA med ett nytt utseende och framför allt med enklare sökningar och modernare funktioner. Det är ett omfattande, tidskrävande arbete vilket gör att en sådan förändring inte kan ske på en gång. Det som har blivit det största problemet med sökningar är att det inte längre går att begränsa till en åldersgrupp. Sökningar på 0-3, 4-6, 7-9 fungerar tyvärr inte längre. För tillfället kan man komma runt problemet på två sätt.
Strömmande media inköpta av CPI
När man söker bland CPI:s eget utbud så kan man göra en kombinerad sökning i Valfria sökord med orden förskola, lågstadium, mellanstadium, högstadium eller gymnasieskola. Vi kan ta som ett exempel en årskurs 2 som ska titta på en film om människokroppen. När man väljer bibliotek Strömmande media och skriver i sökrutan Valfria sökord ordet människokroppen så får man 38 träffar. Inte så lätt att veta vilka som är lämpliga för en 2:a. Men om man lägger till ordet lågstadium så får man bara 13 relevanta träffar. På liknande sätt kan man begränsa t ex medeltiden för årskurs 4 genom att skriva medeltiden mellanstadium. I stället för 46 träffar får man då bara 5.
Tv och radioprogram från UR
Här är det inte lika enkelt att begränsa sökningar i SELMA eftersom informationen om programmen, inklusive målgruppsangivelser kommer direkt från UR. Den enklaste vägen blir då att gå direkt till www.ur.se. I översta raden klickar man på Ämnen och då kommer man till en lista med skolämnen. Om vi nu är ute efter till exempel ett program på engelska för årskurs 5 så väljer vi Engelska. Då kommer det upp olika valmöjligheter till vänster. Vi väljer först Målgrupp 4-6 och därefter Medietyp TV-program och Nyckelord Film och dramatiseringar. Med de begränsningar får vi 118 relevanta träffar som är enkla att bläddra igenom.
Några av programmen har så kallad UR Access vilket visas i programikonens vänstra högra hörna. Det innebär att programmet kan visas direkt. Man klickar på bilden och kommer till själva programmet och sedan på inloggningslänken till Mediator.
Första gången man använder länken måste man göra ett val. Bland olika nätverk väljer man vår SELMA. Därefter är det bara att gå vidare till programmet och starta den från SELMA.
Programmen som inte är märkta med UR Access går inte att starta på det enkla sättet. I de fallen får man skriva ner programmens titel och söka den i SELMA. Oavsett om man startar programmet direkt från SELMA eller UR Access så funkar det som tidigare bara i Malmö stadsnät.
Aleksandra Erlandsson