Högstadieskolor får bedriva distansundervisning

Ordet
Foto: Colourbox

Det är dags för årets första ”Det snackas om” och det fortsätter att gå i coronas tecken även i år.

På torsdagen kom beskedet från utbildningsminister Anna Ekström (S) att högstadieskolor ska ges möjlighet att bedriva fjärrundervisning när skolorna börjar för att minska smittspridningen.
– Skolan är uppbyggd för att bedrivas i skollokaler, men vi befinner oss i en pandemi och behöver göra stora förändringar i det vi är vana vid, sa Anna Ekström under presskonferensen som hölls tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.
Högstadiet ska kunna använda samma regelverk som gymnasiet vad gäller distansundervisning och detta träder i kraft på måndag. Ekström betonade att de nya bestämmelserna är en möjlighet och inte en skyldighet – beslutet är upp till huvudmannen att ta.
På regeringen.se kan du läsa mer om de nya rekommendationerna.
I Malmö stad togs beslut under torsdagen att eleverna i årskurs 7-9 övergår till distansundervisning från och med måndag den 11 januari. Beslutet gäller till den 24 januari men kommer därefter att omprövas.
– Vi tror att de flesta klarar att studera på distans. Men det kan bli aktuellt med undantag. Till exempel för särskoleelever, elever i specialverksamhet och nyanlända. Bedömning kommer att ske på respektive skola, säger Malmö grundskoledirektör Anders Malmquist till SVT Nyheter Skåne.

Lärarnas riksförbund kräver munskydd

Inför vårterminen uppmanar Lärarnas riksförbund att arbetsgivarna tar sitt ansvar och sätter in fler åtgärder för att minska smittspridningen i skolan. I en artikel på Dagensnyheter.se säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, bland annat att huvudmännen bör göra riskbedömningar och se över lokalernas ventilation och hur många personer som möts och träffas i lokalerna. Därutöver vill facket även att skolorna erbjuder munskydd eller visir till både lärare och elever.
– De andra åtgärderna är ju viktigare. Men är man orolig, och när man nu rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken, så tycker vi att det borde finnas att tillgå i andra situationer där många människor trängs på en ganska begränsad yta. Så ser ju situationen oftast ut i skolan, säger Åsa Fahlén i artikeln.

Digital teknik kan öka elevers resultat enligt avhandling

– Digitaliseringen i sig är ingen garanti för ökad kvalitet. Tvärtom, fel utnyttjad kan den i värsta fall försämra för eleverna.
Det säger Annika Agélii Genlott som i sin avhandling vid Örebro universitet har studerat digitaliseringen i skolan. Men om tekniken används på rätt sätt kan den leda till att öka elevernas resultat.
– Eftersom digital teknik ännu är ett relativt nytt verktyg i den pedagogiska verktygslådan så behövs kompetensutveckling för att den ska kunna fungera som hävstång för både undervisning och lärande, säger Annika Agélii Genlott på Örebro universitets hemsida.
Här kan du läsa doktorsavhandlingen i dess helhet.

Siffror pekar på stor spridning inom skolor

”Grundskolor är vanligaste platsen för coronautbrott”. Det skriver Per Kornhall i sin blogg på Skolvärlden.se. Enligt en tabell från Folkhälsomyndighetens hemsida räknar Kornhall ut att förskola, grundskola och gymnasium står för 71% av smittspridningen i allmänna miljöer i slutet av förra året. Därmed menar han att grundskolan är den vanligaste platsen för coronautbrott.
– Om man sedan relaterar detta till att det finns stark evidens för att skolstängningar har en avgörande betydelse för att bryta smittkedjor måste man ta detta på allvar. Annars fortsätter smittspridningen till helt samhällsfarliga nivåer, fortsätter han.

Utöver corona och dess effekter – vad hände 2020?

Kommer du ihåg vad som hände i skolans värld under 2020 som inte handlade om Corona? Emil Hedman på Skolvärlden tar dig igenom några av händelserna.

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!