Hollywood-klassiker med vinglös ängel

Skylt från its a wonderful life.

På julafton hälsar Kalle Anka med vänner på hos oss här i Sverige. I USA är det filmen Livet är underbart (It’s a Wonderful Life, Frank Capra, 1946), som återkommer varje år i TV-rutan i juletid. Varför är den då så populär? Ett av svaren är självklart att man mår bra när filmen är slut. Berättelsen är tidlös och det är få filmer förunnat att efter snart 70 år fortfarande kunna tala till sin publik.

Orsakerna är många, men i grunden handlar det om skådespelare som är fantastiska och en regissör som vet hur man berättar en historia. Frank Capra, som gjort filmen är en Hollywood-legend tillsammans med huvudrollsinnehavaren James Stewart.
Man och kvinna ser förvånade ut.

En sak som kan inträffa när man ser den här filmen är att man känner igen en del dramaturgiska verktyg och då kanske tänker “vilken kliché”. Då ska man komma ihåg att Capra gjorde det först och att när filmen visades för första gången 1946 var innehållet nytt. Det är dessutom en av orsakerna till varför man ska se film som har funnits med oss lite längre. En annan orsak är ju att Hollywood-filmer från 1940-talet ingår i arvet från studiotiden då filmproduktionens alla delar finslipades till perfektion och la den grund som dagens filmer fortfarande bygger på.

Livet är underbart är rykande färsk i Malmö stads utbud av strömmande media och kan med fördel avnjutas så här dagarna innan julavslutningen. Med sina dryga två timmar är den lång, men väl värd tiden, eftersom den väcker frågor som alla kan känna igen sig i. Den kan inspirera till reflektion om hur mycket vi faktiskt betyder för varandra på individnivå. Det är lätt att prata om grupper, men en grupp fungerar inte utan det var och en tillför som individ.

Se filmen och njut av en välgjord film med alla bitarna på rätt plats. Dessutom kan ni fundera på om taxichauffören och polisen, vilka har namnen Bert och Ernie, har varit inspiration till de två mupparna i barnprogrammet Sesam (Sesame Street).

God Jul!

Länk till filmen i Selma (filmen kan bara ses om man befinner sig inom Malmö stads nät):
http://selma.pedc.se/record=b1246632~S20*swe

Om man inte arbetar inom Malmö stad, men vill se filmen ändå, så finns den att hyra på YouTube (gissningsvis endast för privat bruk):
http://youtu.be/tzFLF9XvfTI

Läs mer:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Livet_%C3%A4r_underbart_(1946)
http://en.wikipedia.org/wiki/It’s_a_Wonderful_Life