Höstmys på läslovet!

Illustration med bland annat travar med böcker.
Innan och under läslovet tipsar vi om flera bokcirklar för att komma igång med läsningen. Vill du ha lite Halloweenstämning i klassrummet hittar du även boktips med spännande läsning och självklart även andra resurser kring och om läsning.

90 sekunders högläsning

I den här resursen ligger tonvikten på att begränsad tid inte ska hindra dig som lärare från att högläsa för eleverna. Strategin handlar om att ge ett smakprov varsomhelst ur en text, genom att läsa högt under 90 sekunder. Detta kan innebära att innehållet inte blir helt begripligt för eleverna, men det väcker säkerligen elevernas nyfikenhet. Även eleverna kan dela med sig av sina böcker och välja ut stycken som de vill att läraren ska högläsa för klassen. På så vis fungerar strategin också som extremt korta boktips mellan klasskamrater. 

Begreppsmoln före läsning

Med hjälp av begreppsmoln kan du stötta eleverna innan de ska läsa en faktatext. För givetvis är faktaläsning en lika viktig del av läsningen som skönlitteratur. Du som lärare behöver i förväg själv avgöra vilka ord/begrepp som ska lyftas fram, beroende på vilka av dem som är mest centrala.  

Äntligen närmar sig läslovet – tema skräck

Att bli lite lagom skrämd kan kittla läslusten och Halloween infaller ju faktiskt på läslovet. Varför inte ge eleverna tips på skräckisar som inspiration?

Spännande bokcirklar

Passa på att starta en bokcirkel och ta del av upplägg och diskussionsfrågor till vardera bok. Välj mellan Förvandlad, Spöksystrar eller  Glasbarnen. Spännande böcker som passar elever mellan åk 3 och 6.

Vi önskar er en härlig läsvecka och ett härligt, höstligt läslov!

Annika och Lena / Redaktörer på Malmö delar