IKT-julkalendern – Lucka nr 10

Rimfrost på ruta och siffran 10.

Alla spöklärarnas absoluta höjdpunkt, Nobeldagen, är äntligen här! En dag då de klär upp sig från topp till tå och dukar upp en brakmiddag med extra allt. Den hungriga hemkunskapsläraren är så lycklig att hon får denna chans att leva ut ordentligt en gång om året. Livfullt sveper hon runt upp på vinden och piffar till. Även det explosiva kemilärarspöket är i sitt esse när han får hjälpa till med maten och förklara de kemiska reaktionerna, som sker i matlagningen.

-Vet ni varför vattnet bubblar när det kokar? Eller varför såsen tjocknar av vetemjöl? frågar han de andra spöklärarna medan han försöker hålla jämna steg med hemkunskapsspöket, som nu har börjat se lite stressad ut.

-Sluta prata och hjälp till lite istället! säger hon och räcker över en kastrull. Det energirika kuratorspöket dyker upp och föreslår en tur ner till klassrummen för att få en liten paus. Hemkunskapsläraren skakar på sin skalle och säger:

-Gå ni! Jag behöver påbörja desserten och sätta upp de sista festdekorationerna. Kemilärarspöket är glad över att ha fått en ursäkt att slippa hjälpa till med maten och med ledning av den pigga kuratorn stegar han och det gamla lärarkollegiet ner till skolans korridorer.

Uppklädda till skelettänderna i knytblusar och kravatter rör de sig ljudlöst mot klassrum nummer 10 och tar sig in utan att behöva öppna dörren. På bänkarna står provrör och bunsenbrännare redo. Kemiläraren tänder en gaslåga framme vid katedern och råkar då lysa upp några instruktioner på den vita tavlan. Han läser högt för de andra:

-Använd era mobiler för att mäta ljuset på olika ställen, både inne i skolan och utanför. Dokumentera era resultat i appen med hjälp av foto, tabeller och anteckningar. Dela era resultat med era klasskamrater i Google Classroom. Det självlysande fysiklärarspöket skiner upp och utropar:

-Oj, vilken spännande lektion det här verkar vara! Den som ändå fick undervisa i dagens klassrum och utbilda framtidens Nobelpristagare, säger han och får något drömskt i blicken och fortsätter:

-Men vad menas egentligen med orden mobiler och app? 

Ungefär samtidigt får det natursköna biologispöket syn på ett kvarglömt metallföremål, som ligger på en bänk. När han plockar upp det börjar skärmen lysa.

Klicka på lucka nr 10 för att se vad som kommer hjälpa till att förgylla lärarspökenas Nobelfestligheter!