IKT-julkalendern – Lucka nr 5

Rimfrost på ruta och siffran fem.

Alldeles hänförda över att ha fått snurr på ett digitalt jordklot uppstår det spontandans i spöklärarkollegiet. Idrottsläraren tar täten och leder klungan av lärarspöken ljudlöst ut ur klassrummet. En färgglad ljusslinga med gula, gröna, röda och blåa små lampor visar vägen genom den i övrigt nedsläckta korridoren och fram till klassrum nummer 5.

Alla lärarspöken passerar genom dörren, utan att behöva öppna den. Geografiläraren är fortfarande märkbart tagen av vårt jordklots skönhet. Den vingliga textilläraren klappar försiktigt på honom och säger inkännande:

-Ja, en sådan fin värld måste vi vara rädda om. Vi är ju inget utan den! Hennes ögon blir alldeles blanka och en liten tår trillar ner över hennes ena kindknota. 

¡Ay caramba! utropar då det färgglada spansklärarspöket för att liva upp stämningen, samtidigt som hon påkallar allas uppmärksamhet. Med yviga gester gastar hon uppspelt:

-Eleverna i det här klassrummet har minsann arbetat med miljö och hållbar utveckling på spansklektionerna! Hennes beniga finger pekar på en plansch, som sitter uppsatt på en av väggarna i klassrummet. Cumbre del Clima Madrid 2019 står det med stora bokstäver. Spansklärarspöket ser plötsligt väldigt sträng ut och ger sig på att förklara det akuta läget för miljön för de andra. Hon fortsätter allvarligt:

-Just nu pågår ett viktigt klimatmöte i Spanien och det verkar faktiskt som att en av klassens elever ska åka dit, säger hon förtjust och pekar på ett kolorerat fotografi, där en flicka håller upp en skylt med orden Skolstrejk för klimatet.

-Ja, henne känner jag igen! Det är Greta Thunberg, påpekar den natursköne spökläraren i biologi och fortsätter:

-För att fler elever ska bli lika modiga som henne så kan lärarna arbeta med det här materialet, som finns tillgängligt för alla på det som kallas The World Wide Web. 

-Ett spindelnät som täcker hela världen, hur är det möjligt?! utropar den trötte engelskläraren och drar paralleller med deras egen lilla värld uppe på skolans dammiga vind.

Klicka på lucka nr 5 för att se vilket material det handlar om!