IKT-julkalendern – Lucka nr 7

Julkrans med rönnbär och siffran sju.

Äntligen är det helg och efter en lång sovmorgon och en stilla dag uppe på vinden är det åter dags för lite lördagsmys. Vanligtvis så brukar spöklärarna turas om att ansvara för olika sällskapslekar, men just denna eftermiddag så är alla spöklärarna så fulla av intryck från veckan att de inte orkar så mycket mer än att sitta och stirra rakt ut genom sina tomma ögonhålor.

Den trötte engelskläraren snarkar redan ljudligt från sin fåtölj. Endast en av spöklärarna, den självlysande fysikläraren, verkar kunna frambringa lite ork och drar fram en Chromebook, som han lånat med sig från ett av klassrummen där nere.

-Det här med AI intresserar mig, mumlar han lite för sig själv. Några av de andra rycker till när de hör vad han säger.

-AI? Vad är det? undrar det nyfikna kemilärarspöket. Är det ett nytt grundämne?

– Nej, det är en förkortning för artificiell intelligens.

Några av de hålögda lärarspökena spärrar upp sina ögonhålor ytterligare några snäpp. Det knakar till när de sträcker på sig för att kunna se vad som sker när han öppnar locket på den moderna skrivmaskinen. Utan att han behöver logga in så uppenbarar sig en vit sida med färgglada bokstäver. 

-G O O G L E, bokstaverar de högt tillsammans. Den närsynte matematikläraren, som inte har piggnat till lika snabbt som de andra, säger nöjt:

– Googol, det vet jag vad det är! Det är ett tal som skrivs med en etta följt av hundra nollor.

-Ja, ja, påpekar det strama latinlärarspöket. Allt handlar faktiskt inte om matematik. Jag har hört att det går att lära sig ett nytt språk med hjälp av denna konstgjorda tankeförmåga.

Vid det här laget så har den nyfikna kemilärarspöket även börjat trycka på tangentbordet och säger:

-Nej, hörrni, nu ska vi inte bli osams. Det är ju lördag och jag har hört talas om något roligt som vi kan hitta på!

De gamla lärarspökena drar sig närmare och snart sitter de alla i en ring runt en datorskärm, som lyser upp det dunkla vindsutrymmet med ett mycket tilldragande sken.

Klicka på lucka nr 7 för att se vad som kommer roa dem denna lördagseftermiddag.