Informationsfilm om den dolda folksjukdomen endometrios

Närbild på kvinnoöga.

Endometriosföreningen Sverige har producerat en informationsfilm om hur det är att leva med denna ”okända” folksjukdom, som beräknas drabba cirka 10% av Sveriges kvinnor. Nu finns filmen tillgänglig som strömmande media för Malmö stads skolor.

Endometrios är en kronisk sjukdom som i värsta fall kan leda till döden. Sjukdomen fick stor uppmärksamhet i medierna när en 27 årig kvinna avled på Skånes universitetssjukhus som en direkt följd av sin endometrios i maj 2011.

20.000 tonåringar drabbas

”Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammationer inne i buken vilket i sin tur kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar.” Av de cirka 200.000 kvinnor som beräknas lider av sjukdomen är cirka 10% av dessa i tonåren. (källa: Endometriosföreningen Sverige)

Ledsen kvinna.

Viktigt med tidig diagnos

”Det tar i genomsnitt sju till åtta år från det att en kvinna börjar förstå att hon har mer ont än normalt vid menstruation tills dess att hon får diagnosen endometrios. Det är även vanligt att kvinnan sökt hjälp hos flera olika läkare innan hon får hjälp. Många kvinnor har felaktigt fått en eller båda diagnoserna urinvägsinfektion (UVI) eller känslig tarm (IBS).” Viktigt att tillägga är att en tidig diagnos underlättar behandlingen av sjukdomen. (källa: Endometriosföreningen Sverige)

Kvinnor berättar

Endometrios kan uppenbara sig väldigt olika från individ till individ – och i filmen berättar en rad kvinnor i olika åldrar om just sina egna upplevelser av sjukdomen – samt om hur man bemötts, både av sjukvården och av familj och vänner.

Filmen är på svenska och kan ses antigen otextad eller med textning på svenska, arabiska, somaliska, engelska eller spanska. Endometriosföreningen Sverige har också tagit fram ett informationshäfte om sjukdomen.

 

Endometrios
regi: Mats Jonstam / Sverige / 2014 / tal på svenska, otextad/textad på svenska/textad på arabiska/textad på somaliska/textad på engelska/textad på spanska / 27 min / Endometriosföreningen Sverige
Strömmande media / VS0109
http://selma.pedc.se/record=b1246922~S4*swe 

 

Text: Chris Munsey, red. Pedagog Malmö
Bild: Endometriosföreningen Sverige