InnoCarnival

Fredagen den 14/11 2014

Efter att ha förberett oss sedan hösten 2013 när eleverna var på ett första inspirationsseminarium på SEA U Marint Kunskapscenter var det så dags för InnoCarnival på Malmömässan!
Eleverna från våra två niondeklasser på Apelgårdsskolan var indelade i två grupper, varav den ena skulle vara med på fredagen och den andra på lördagen. Fredagseleverna var på plats strax efter kl 10 och de visade stolt och pedagogiskt upp Marina Torso, vår supersnygga paljettglittrande sjöjungfru (tillverkad av diverse gammalt bråte och helt nya paljetter), som är en modell av ett självförsörjande hus i en flytande stadsdel, vilket kan vara bra i översvämningssituationer.

Glittrig modell av sjöjungfru.

Paljetterna på sjöjungfruns överkropp föreställer solceller som vid blåsigt väder fälls ut och omvandlas till små individuellt snurrande vindkraftverk. Se filmen!
Före lunch var det invigningsparad med Kuru Mapu, mycket skickliga trumslagare och elevrepresentanter från de olika deltagande klasserna.

Efter lunch, där det serverades vegetarisk lasagne, var det dags för nominering. Tio bidrag av 74 tävlande blev nominerade finalister och fick varsin stor guldstjärna. Representanter från dessa tio klasser fick sedan gå upp på Stora Scenen och göra en muntlig presentation av sin innovation och vårt bidrag blev nominerat (se stjärnan på skylten på bilden ovan)! Jippi!! Sex av våra duktiga elever representerade årskurs 9 på Apelgårdsskolan i cirka fyra minuter. Presentationen gick jättebra! Efter detta var vi kvar på mässan till strax före klockan 18 och våra elever blev intervjuade av både Ola Selmén (programledare för Amigo Grande), som var konferencier, och av tidningen Vårt Malmö.

 

Lördagen den 15/11 2014

På plats igen strax efter kl 10. Färre skolbarn, men fler privatpersoner. Vi hade med oss en mindre elevgrupp från Apelgårdsskolan den här dagen, men eleverna placerade sig vid vår fina Marina Torso för att visa upp den för lördagspubliken. En mässa som denna är verkligen ett ypperligt tillfälle för eleverna att träna muntlig redovisning – på riktigt och inför folk de inte känner! Det är konstigt att inte fler klasser och skolor deltog.

Vi träffade Micke från SEA U som hjälpt oss både inför InnoCarnival och med Forskarhjälpen/DNA-jakten och sedan satt vi i publiken framför Stora Scenen där det skulle vara paneldebatt om hållbarhet, men först såg vi ett uppträdande av Six Drummers, som varken var sex eller trumslagare, utan fem och det de spelade på var gummigrisar. Roligt och oförutsägbart!

Efter lunch bestående av vegetarisk gryta och ris passade det bra med ett besök på Lunds Universitets fantastiska Fysik- & Lasershow innan det slutligen var dags för prisutdelningen. Samtliga tio nominerade finalister fick pris och vårt bidrag, som hamnade på en mycket hedrande delad fjärdeplats, vann en båttur på Öresund med SEA U. Perfekt! Alla elever i våra båda klasser kan följa med och vi gratulerar den gymnasieskola från Ystad som med sitt fina tävlingsbidrag vann klassresan till Hong Kong!