Jo Salmson berättar om pyttesmå partiklar

Bokomslag till faktabok om pyttesmå partiklar.

Bokomslag till faktabok om pyttesmå partiklar.Ibland kan det vara svårt att hitta bra läsning till elever som har ett läsmotstånd. Det måste vara tillräckligt fängslande för att eleven inte ska tappa sugen för fort. Faktaböcker kan då vara ett alternativ, där ett spännande ämne kan väcka läslusten.

Flera förlag har börjat ge ut lättlästa faktaböcker. Ett av dem är Bonnier Carlsen, som i serien Lätt att Läsa Fakta presenterar böcker inom en rad olika kunskapsområden.

Jo Salmson har tidigare givit ut de otroligt populära fantasyserierna Alamandrarnas återkomst, Drakriddare och Häxfolket. Jo Salmson berättar om pyttesmå partiklar är hennes andra faktabok och den är, liksom fantasyböckerna lättläst.

Partikelfysik är inte precis världens enklast ämne att ge sig på, men det är precis vad Jo Salmson gör och det gör hon med den äran. På ett konkret, lättfattligt och roligt sätt berättar hon för oss om universums minsta beståndsdelar – kvarkar, leptoner och partiklar. Bilderna, av  illustratören Ola Skogäng, kompletterar och bidrar till förståelsen. Här hittar vi både den lite karikatyrmässiga tankspridde professorn och den moderna kvinnliga forskaren.

Korta meningar och luftig text gör det lätt för den unge läsaren att ta sig igenom boken. En förhoppning är väl även att barnen ska bli nyfikna på fysik och naturvetenskap. Och kunskap om svårbegripliga ting det får man på köpet. Inte bara barnen utan även de vuxna – det fick i alla fall jag!

Boken vänder sig till barn från 6 år och uppåt.