Julkul med spansk lotteritradition, tipsrunda och tävlingar!

En julig bild med ren och pepparkakor

De sista dagarna innan jullovet är nästan som gjorda för att ha extra mysigt och roligt tillsammans. Vi tipsar om några extra juliga resurser som förenar kunskap och lek. Häng med i en stor spansk tradition, skapa tillhörighet, tävla och lek:

Lotería de Navidad – ”jullotteriet” – ett spanskt lotteri med lång historia

Det stora spanska jullotteriet har en lång historia. Lotteriet kallas för Lotería de Navidad eller El Gordo men det officiella namnet är Sorteo Extraordinario de Navidad.

Nu i juletider är det en spansk tradition att köpa en biljett till det stora lotteriet. Varje år spelas det in en annons för att uppmuntra folket att köpa biljetter. Här finns material till en annons som blev en minifilm: Danielle, en utomjording som kommer precis när alla ska köpa sin biljett och som får hjälp genom sin upptäcktsresa av den spanska kulturen. Resursen innehåller även olika övningar samt en presentation för att hjälpa eleverna förstå sammanhanget och lära sig mycket spanska på vägen.

Kul med jul – rolig tävling

Här hittar du fem lekfulla julövningar att göra med dina elever för att avrunda terminen på ett roligt och klurigt sätt. Du behöver dator, projektor och högtalare. 

Låt eleverna jobba i par. Be dem plocka fram papper och penna. Den i bänkparet som har flest konsonanter i sitt för- och efternamn utses till sekreterare. Facit finns i slutet av presentationen. 

Tillit och samhörighet – ge bort snälla klappar

Julen står runt hörnet. Passa på att sprida julefrid, vänlighet och positiva ord i klassrummet.

Här hittar du fyra enkla övningar som du kan göra för att stärka tilliten och tillhörigheten bland eleverna. Nedan hittar du också en presentation som består av fyra bilder. Till varje bild får du en instruktion om hur du använder bilderna. 

När vi känner trygghet och samhörighet vågar vi be om hjälp, presentera ofärdiga förslag och utmana oss – helt klart goda förutsättningar för att lära.

20 frågor om julen – en tipsrunda

Snart är julen här! Varför inte passa på att ha en trevlig stund med din klass och låta dem göra ”20 frågor om julen”? Skriv ut, sätt upp och låt eleverna klura på julen. Facit medföljer. 

Vi önskar er en riktigt fin avslutning på terminen och ett vilsamt jullov!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.