Klimatsmart terminsstart för Apelgårdsskolan

Fisk på kroken.

Klimatkonferensen Hettan på Studio

Teckning där flicka lyfter på en blå himmel för att hitta rykande fabriker bakom.Redan i våras fick jag frågan ifall våra elever ville vara med och ställa ut konstverk med anknytning till sina tankar och funderingar kring klimatfrågan på denna konferens anordnad av Folkuniversitetet. Våra elever ställde förstås upp!

 

 

 

Tecknad fredsduva med texten Apelgårdsskolan under.Apelgårdsskolan representerades denna lördagseftermiddag, förutom av ett antal lärare och elever, av 11 fantastiska målningar, vilka min kollega Alp – vår bildlärare – hängt på plats dagen innan.

 

 

 

Teckning med jordklot.Det bjöds på en inspirerande och engagerande eftermiddag på Studio om klimatfrågor med en mängd spännande föreläsare, däribland Markku Rummukainen från FN:s klimatpanel och Heidi Avellan från Sydsvenskan. Det bjöds också på bra musik av Bicycle beat och Annika Norlin (som sjöng och berättade om sina favoritorganismer!).

 

 

Tidningsurklipp med två elever.

Två av våra elever intervjuades av Sydsvenskan.

Det var en mycket intressant och givande konferens och det kändes som en utmärkt försmak på det Grön Flagg-arbete som vi kom att inleda veckan efter på Apelgårdsskolan.

 

 

 

Kick off för Grön Flagg-rådet på Apelgårdsskolan

Elever i klassrum framför projicerad presentation.

I fredags var det en förväntansfull samling elever från åk 1-8 som dök upp i NO-salen på eftermiddagen för en kick off för Grön Flagg-rådet. Eleverna i förskoleklassen och nian kommer förstås också att vara med i fortsättningen, men hade förhinder.

Kristina från Håll Sverige Rent/Grön Flagg i Stockholm var på besök och så var även Agnes från Naturskyddsföreningen och Linnea från Miljöförvaltningen. Eleverna hade en stor mängd goda idéer om vad vi ska arbeta med i Grön Flagg-arbetet på Apelgårdsskolan. Fortsättning följer…

 

Workshop med Swedwatch på Apelgårdsskolan

I måndags hade vi återigen besök från Stockholm på Apelgårdsskolan. Den här dagen var det Linda från Swedwatch som hade workshop med åttor och nior. Eleverna fick bland annat veta hur arbetsvillkoren är för de människor som gräver fram metaller ur gruvor till våra mobiltelefoner. Lärorikt och tankeväckande.

 

Fisketur i Öresund med Marint Kunskapscenter

Anteckningar över provtagning.

I tisdags åkte vi med våra åttor, som är blivande Havsambassadörer, till Skeppsbron för att tillsammans med personal från Marint Kunskapscenter kliva ombord på fiskebåten Amigo.

 

 

Elever med flytvästar på använder pipett.

Efter en genomgång av Alexander från Marint Kunskapscenter om livet i Öresund och om hur Öresund mår nu jämfört med förr fick eleverna mäta siktdjup, temperatur och salthalt.

 

 

 

Fisk på kroken.

Därefter var det dags att fiska, och oj vad det fiskades! Eleverna drog upp den ena fisken efter den andra och den totala fångsten blev fyra torskar (fiskade av tre flickor), två makrillar och massvis av sill! Efteråt dissekerade Alexander torskarna och fiskmåsarna kring båten mumsade raskt i sig deras inälvor och maginnehåll!

Så roligt vi hade! Alla var glada och supernöjda med utfärden!