Matematik, motivation och stödmaterial!
Konferens om Ocean Literacy
Konferensen inleddes på Studio i Malmö på torsdagsmorgonen den 6/12 med Training sessions för lärare, vilket medförde korta föreläsningar samt intressanta diskussioner med deltagande lärare och elever. Eleverna, vilka var från vår grannskola Kryddgårdsskolan och vår samarbetsskola Malmö Latinskola var fantastiskt pålästa och engagerade och deltog i rollen som havsambassadörer.
https://www.expressen.se/kvallsposten/elever-forst-ut-i-ny-satsning-pa-miljon-vill-kanna-hopp/
Vi fick lyssna på intressanta föreläsningar av och med olika konferensdeltagare och en av dessa var Stella Bowles, en 14-årig flicka från Kanada, som uträttat stordåd trots sin unga ålder. Kort sagt en superhjälte – fast på riktigt.
https://www.expressen.se/tv/nyheter/kvp/stella-14-samlade-in-100-miljoner–for-miljons-skull/
https://www.expressen.se/kvallsposten/stella-14-fixade-fram-100-miljoner-kallas-for-hjalte/
Dagen fortsatte med intressanta föreläsningar av bland andra World Maritime Universitys rektor Cleopatra Doumbia-Henry, som hade mycket vackra saker att säga om Malmö och Francesca Santoro från UNESCO, som pratade om principerna för Ocean Literacy.
Sista delen av eftermiddagen ägnade vi åt gruppdiskussioner, där jag hamnade tillsammans med Stella Bowles, hennes mamma Andrea Jean Conrad och Janet Stalker, som arbetar med Ocean Literacy på Dalhousie University i Kanada. Vi hade ett mycket givande samtal om hur man kan arbeta med havsfrågor i undervisningen på ett uthålligt och därmed hållbart sätt.
Stella till höger, Andrea i mitten och Janet till vänster.
På kvällen bjöds vi på god middag med närproducerade råvaror, trevligt sällskap och fantastisk utsikt på femte våningen på World Maritime University.
Fredagen inleddes med en mycket intressant paneldiskussion mellan ungdomarna från Kryddgårdsskolan och Malmö Latinskola, Helen Ågren, regeringens havsambassadör, Michael Palmgren från Marint kunskapscenter i Malmö och Peter Malinowski från Billion Oyster Project, New York.
Därefter talade Helen Ågren om sitt uppdrag som havsambassadör.
Efter lunch bussades deltagarna till Marint Kunskapscenter vid Ribersborgsstranden, utom vissa som cyklade…
Där blev vi visade det nya centret som invigdes förra hösten. Michael Palmgren pratade om deras verksamhet och hänvisade även till ett verkligt uppdrag – då personalen från Marint kunskapscenter och Malmö Museer hjälpte mina tidigare elever i deras uppdrag under Nobel Museums Forskarhjälpen DNA-jakten 2014, då eleverna samlade DNA och muskelvävnad från sill från Öresund, för att hjälpa forskare från Uppsala Universitet.
Vad skulle kunna vara en bättre avslutning på en konferens om Ocean Literacy än att ta på sig vadarstövlar och gå ut i Öresund och håva? Jätteroligt och uppfriskande så här en bit in i december! VI tittade sedan på det som hittats i vattnet och ägnade en stund åt artbestämning under ledning av personalen på Marint Kunskapscenter.
Två mycket givande och inspirerande konferensdagar var sedan till ända och det var tid att cykla hemåt i regnet.