Välkomna till 2025 – Här är 2024 års mest besökta resurser på Malmö delar!
Kortare hösttermin i grundskolan
Det är fredag och det är dags för Pedagog Malmö att sammanfatta veckans förskole- och skolnyheter.
Det allvarliga smittläget i Skåne fick smittskyddsläkaren att uppmana skolorna att avsluta höstterminen några dagar tidigare. På torsdagseftermiddagen kom beskedet att grundskoleförvaltningen i Malmö flyttat avslutningen från den 22 till 18 december.
– Vi har haft som huvudstrategi hela pandemin att vi lutar alla våra beslut mot de rekommendationer och råd vi får från Folkhälsomyndigheten eller smittskyddet, för att vara säkra på att göra rätt. Då hade det varit konstigt om vi inte gjorde det nu också, säger Anders Malmquist, Malmö stads grundskoledirektör, till SVT nyheter.
Fritidshemmen är öppna som vanligt 21–22 december, men de vårdnadshavare som kan uppmanas hålla sina barn hemma eftersom många medarbetare är frånvarande även på fritids. De två skoldagarna eleverna missar läggs till under vårterminen.
Besvikelse på Skolverket
Resultatet blev oförändrat för svenska elever i den globala kunskapsmätningen Timss 2019. Skillnaderna mellan elever med olika bakgrund ökar däremot. I matematik hamnar Sverige under OECD-snittet, rapporterar nyhetsbyrån TT.
– Lite besviken tror jag att jag kan säga att jag är, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.
Förskolorna i pandemin
Folkhälsomyndighetens budskap om att förskolorna ska hållas öppna har varit tydligt under hela pandemin, eftersom de inte anses drivande i smittspridningen samtidigt som risken att små barn blir allvarligt sjuka av covid-19 är liten. Hur påverkas förskolorna av pandemin?
– Den största förändringen är kanske att vi till stor del nu bedriver verksamheten och undervisningen utomhus, säger förskolerektor Sandra Croon till Sydsvenskan. (OBS! Betallänk)
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!