Kulturcrew på Sofielundsskolan

Kulturcrew är ett koncept som handlar om ung delaktighet och medbestämmande inom kulturområdet. Konceptet kommer ursprungligen från Danmark och har nu spridit sig till 21 skånska kommuner och även i övriga Sverige.

I ett kulturcrew får elever vara med i hela processen kring ett kulturarrangemang. De får följa med på utbudsdagar för att del av det utbud som erbjuds. De får planera, marknadsföra och agera värdar när det är dags för en konsert eller teaterföreställning. De arbetar tillsammans i ett team och får ta ansvar och känna delaktighet.

I våras startade Sofielundsskolan sitt kulturcrew och det består av 10 elever i årskurs fem. Det fanns ett stort intresse och eleverna fick ansöka om att komma med. Gruppen träffas två gånger i månaden och leds av Petra Apelman från Sofielundsskolan och Helena Lovdal från Kulturskolan.
– Vi vill att det här ska vara ett långsiktigt arbete och hoppas att gruppen kan fortsätta även nästa år, säger Petra. De har fått lära sig lite om teknik tex att sätta ljus och ljud men även att stå framför en publik och presentera.
– I Kulturcrew får man lära sig om kultur och hjälpa till. Det är coolt att vara med, säger en av eleverna.

När jag träffade gruppen var det mycket energi och en del pirr inför att de skulle arrangera en konsert med artisterna Sousou och Maher Cissoko. Kulturcrewgruppen har sedan start redan hunnit med två tidigare uppdrag och även fått en utbildningsdag med workshop i vad scenkonst kan vara och i marknadsföring. De har gjort studiebesök hos Banditsagor och senare i höst blir det besök hos Månteatern i Lund.

Fem ur gruppen går fram på scenen och berättar för den stora publiken om konserten. De är hur coola som helst och får stora applåder. Konserten har förberetts genom att publiken har fått ta del av en video med Sousou & Maher och publiken kan redan några av refrängerna. Det blir en fin konsert med en duo som också är ett par utanför scenen. De berättar om deras möte genom musiken och sjunger sånger om att hjälpa sin familj, Dole, och om en motståndskvinna, Aline Sitoe Diatta, som levde i Senegal. Både Sousou & Maher spelar det vackra stränginstrumentet kora och får med publiken i både dans och rytmer.

Skolan har ett uppdrag att arbeta med elevdelaktighet och genom kulturcrew får elever på ett konkret och praktiskt sätt lära sig om vad kultur kan vara. För att kunna vara delaktig måste man först få kunskap om och förstå sammanhanget och just det erbjuder kulturcrew. I grundskoleförvaltningens kulturplan är ett av de långsiktiga målen att eleverna ska ges inflytande i hur man arbetar med kultur. Kulturcrew är ett nytt tillskott i det här arbetet och vi hoppas det kan inspirera fler. Om du vill veta mer och kanske skapa ett Kulturcrew på din skola hittar du information här https://www.kulturcrew.se/