Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Läs läs läs – och prata om det du har läst
Jag är lite gammeldags och håller mig gärna till pocketböcker, som jag kan knöla ner i väskan, spilla kaffe på och sedan ge bort när de är utlästa.
En gränslös dröm
Bland det bästa som finns är att få kastas in i någon annans värld, utan att själv kunna kontrollera var jag landar. En bra bok omhuldar mig med karaktärer, lukter, känslor och färger. En bra bok låter mig tolka och tänka. Film är också fantastiskt, men talar tydligare om hur t.ex. karaktärerna ser ut och hur de låter. En film kan begränsa det en bok lämnar gränslöst.
Att läsa är att drömma och uppleva
Jag älskar att läsa och gör det för min egen skull. Då kollar jag inte Facebook eller Instagram. Jag pratar inte telefonen. Alla vardagens måsten och planeringar glöms för en stund. Jag får vara i någon annans nu och drömma mig bort en stund.
Läsplatsen kan variera, utomhus eller inne spelar egentligen ingen större roll. Badkaret är nog min favorit. Eller sängen, bredvid en stor kaffekopp en lördagsmorgon. Eller varsomhelst där en stund blir inte bara min, utan en jag får dela med författarens karaktärer.
Det finns mängder av forskning kring läsningens betydelse. Läsning ger, som du redan vet, många positiva effekter. Språkutveckling och empatisk förmåga är något som ofta lyfts. Men jag tror inte på att läsa för att det är ”bra” för oss. Jag tror på att läsa för att det är en upplevelse, resten får du på köpet.
Prata om dina upplevelser
Att prata om våra bokupplevelser, om språket, om ord som vi inte förstår tror jag är viktigt. Om känslorna som böckerna väcker och varför. Organiserat bokprat och bokcirklar är väldigt bra. Men att prata om böcker behöver inte alltid vara organiserat. Det kanske går att göra löpande om du läser tillsammans med ett barn eller elev. Jag brukar terrorisera mina kollegor och min sambo i tid och otid med tankar kring bokupplevelser.
Jag har suttit på regionalbussar och tåg och gråtit krokodiltårar över hemskheter som ska vara verklighetsbaserade. Trots att jag vet att vi ska läsa kritiskt. En bok paketeras för att säljas av ett förlag. ”Verklighetsbaserade” böcker ska få dig att tro att allt är på riktigt. När jag har näsan i boken tar jag ofta in bokens innehåll med hull och hår.
Ibland, när jag går in i en bok ordentligt, tar jag med mig språket från den ut i verkligheten. Formuleringar som inte är mina följer med i mina tankebanor. Jag uttrycker mig på sätt som jag inte hade gjort annars. Så jag tror verkligen att det är viktigt att prata och reflektera om vad som händer med oss när vi läser. Om upplevelsen och om böckernas påverkan.
Slutet
Det enda tråkiga med att läsa en bra bok är att den tar slut.
När sista sidan är läst minns jag sällan bokens titel. Det är inte ofta författarens namn fastnar på minnet heller. Men känslan finns kvar. Den uppslukande, omfamnande känslan som inte går att få på något annat sätt. När bokens sista blad är vänt kan också en tom känsla infinna sig. En upplevelse tar slut. Tur då att det alltid finns så många fler bra böcker att fortsätta drömma sig bort i.
Vad är läsning för dig? Vilken bok är din favorit? Var läser du helst?
Text: Sara Arildsson
Foto: Sara Arildsson, Colourbox.com