LHU-konferens i Lund

Pedagoger står vid whiteboard.

LHU-konferensen (Lärande för Hållbar Utveckling) började med vacker sång av gymnasieelever från Spyken. Därefter lyssnade vi på en föreläsning av Tobias Jansson, som berättade om cirkulär ekonomi, förklarade detta begrepp och även hur cirkulära affärsmodeller fungerar.

Anna Billing från ICA Tuna, berättade sedan om Resurskocken; deras sätt att stoppa matsvinnet, där de sedan 10 år tillbaka tar tillvara mat som håller på att passera bäst före datum, tillagar den, och säljer den i butiken.

Vi placerades sedan i samtalsgrupper där vi efter en intressant presentationsrunda tillsammans reflekterade över föreläsningarna och över cirkulär ekonomi i allmänhet.

Därefter var det workshopdags och jag hamnade i en grupp ledd av Kate Plaskonis från UNDP (FN:s utvecklingsprogram), där vi diskuterade cirkulär ekonomi kopplat till de globala målen.

Pedagoger står vid whiteboard.

Kvinna testar experiment.

Pedagoger bygger ihop experiment.

Som dagens näst sista punkt var det dags för vår egen workshop, där Erik Lensell från Miljöförvaltningen, Birger Emanuelsson från PI, och jag berättade om bin i undervisningen.

Vi hade en ganska stor samling intresserade deltagare, som hade massor av frågor till oss.

Publiken fick bland annat höra om hur man kan dissekera bin och slunga honung i klassrummet och de fick även prova på att smälta fast bivax i ramar samt provsmaka två sorters honung från Torup.

 

 

 

Vid middagen efteråt hade jag ett givande möte med Helena Lundmark från Naturskyddsföreningen angående Energifallet och arbetet med detta i olika typer av skolområden.

Konferensen fortsatte idag på förmiddagen, men jag hade egen undervisning, så jag hade tyvärr inte tid att vara med.