Logga in hos kulturen del 3

Kvinna står vid podium med mikrofoner framför sig.

Vem kunde tro att vi snart ett år efter att pandemin bröt ut i Sverige skulle leva med en hög smittspridning och en situation som påverkar oss alla på många olika sätt. Inte minst skolan är en av de institutioner som sliter hårt för att få vardagen att gå ihop. Skolans kulturuppdrag pågår fortfarande men det behövs nya vägar att ta kulturen in i klassrummet. Vi har här på temabloggen skrivit två tidigare inlägg om digitala erbjudanden att ta del av och här kommer lite påfyllning.

Det första tipset är det som vi fick ta del av under installationen av USA: s nya president. Amanda Gorman framförde poemet ”The Hill We Climb” som fick mig, och säkert många många fler, att uppleva kulturens och i det här fallet poesins, kraft i att bära ett budskap. Hårresande i ordets positiva bemärkelse! För dig som undervisar i engelska finns redan en lärarhandledning att ta del av. Länk till lärarhandledning och uppläsning.

Kultur i Malmö har en youtubekanal där du kan hitta mycket matnyttigt för dig och din klass. Allt riktar sig inte specifikt till barn och unga men du får botanisera runt och hitta det som funkar för dig. Ett tips är att Konsthallen har en visning av utställning med Ragna Bley & Inger Ekdahl. Sex minuter in i videon så visas stora dukar som står på Konsthallens gård där man i fickor sytt in olika matvaror som sen har avgett färg när det har regnat. Kanske något att kopiera i någon form på skolgården? Du hittar mycket mer på youtubekanalen.

Eva Tuvhav Gullberg är konstnär och pedagog. Hon arbetar mycket med teknik på olika sätt och har en youtubekanal där du hittar korta inspirationsfilmer. Varför inte bygga en ritrobot med dina elever? Ritrobot. Eller kanske inspireras av när det digitala möter det estetiska och vad du kan skapa med naturen. Vad är ett blad? Här hittar du inspiration och tips för klassrummet.

Till sist kommer två tips om att dansa och röra sig. I den digitala tiden vi lever i blir det mycket stillasittande framför datorn men här kommer massor av bra korta pausdanser så att vi alla kan piggna till, Evelinas danspaus och Dans paus med Erik.