Malmös skolor först ut med gratis munskydd

Ordet
Foto: Colourbox

Det har blivit fredag och ännu en gång är det dags att kika på veckans händelser inom skolans värld.

Malmö blir först i landet med att erbjuda gratis munskydd till elever och personal inom skolan. Det beslutade i veckan Malmö grundskole- och förskolenämnd.
Det var oppositionen som drev igenom förslaget medan socialdemokraterna och liberalerna var emot.
– Vi tycker inte det är bra att Malmö inför sin egen lösning eftersom Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten inte använder munskydd i skolan förutom till viss personal, säger Sara Wettergren (L) till SVT Nyheter.
Beslut har ännu inte fattats i gymnasienämnden. Där väntas beslut under fredagen.
Läs mer om gratis munskydd inom skolan här. 

Frånvaron ger konsekvenser för barns inlärning och inkomster

Under coronapandemin har frånvaron i skolan och förskolan ökat med mellan 50 och 70 procent bland både barn och personal, rapporterar Sveriges radio. Det visar en rapport från regeringens utvärderingsmyndiget (IFAU). Detta kommer enligt rapporten ge stora effekter på samhällsekonomin.
– Det här får konsekvenser för elevernas inlärning och deras inkomster på sikt. Summerar vi över alla elever och deras hela liv så har vi gjort en grov uppskattning på att vi landar ungefär på en kostnad på tio miljarder, säger Björn Öckert, en av forskarna, till Sveriges radio. 

Dubbla kameror ska stoppa fusk

Den ökade digitala undervisningen kan göra det lättare för elever att fuska under examinationer. Det kan ske via mobiler i knäet, personer i bakgrunden som inte syns eller fusklappar, rapporterar Skolvärlden.
– Vi har blivit väl medvetna om att distans och teknik försvårar rättssäkerheten och innebär en större risk för fusk. Det är också den vetskapen som har gjort att de flesta lärare försöker minimera antalet examinationstillfällen, säger Carl Stenström, lärare på Jenny Nyströmsskolan och föreningsombud för Lärarnas Riksförbund i Kalmarsunds gymnasieförbund, till Skolvärlden.
I Kalmar har gymnasieskolorna därför infört att man måste ha dubbla kameror under proven som sker hemifrån. Datorkameran ska vara på tillsammans med mobiltelefonens kamera snett bakom.

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!