Massor om mat på Malmö delar

Man och kvinna och texten 'Matologi'.
Vad händer om en gastronom och en matkulturvetare får koka ihop något tillsammans?

Då skapas ett utsökt material om hur maten aktiverar, formar och förenar oss i vårt samhälle. Nu serveras “Matologi”, rykande färskt, på Malmö delar som tackar för det fina bidraget!

– Malmö delar är helt nytt för oss och det är en ynnest att kunna få dela Matologi till alla skolor i Malmö. Vi hoppas verkligen att det blir ett bra komplement till hem- och konsumentkunskapens viktiga arbetet i skolorna, säger Carlos.

Genom Matologi vill Carlos Rojas Carvajal och Edith Salminen skapa kännedom om matens påverkan på samhället och utveckla elevernas förmåga att särskilja mellan bra och dålig mat. Matologis teman är utvalda så att eleverna ska få en bred uppfattning om matsystemet samt förståelsen att alla människor har en relation till det vi äter och därför kan alla något om mat.

– Styrkan med Matologi är att det är ett komplett, intresseväckande och utforskande kursmaterial som är skapad specifikt för Malmös grundskolor och där pedagogerna har ett stort inflytande på genomförandefasen utifrån hur det ser ut i klassrummen, förklarar Edith.

De har valt att fokusera på det som är viktigt på riktigt för våra framtida generationer när det kommer till den mat vi väljer eller inte väljer att äta och hur detta påverkar oss som individer, som samhälle och som planet. Att både Carlos och Edith har ett mycket stort intresse för mat är tydligt.

– Matologi grundar sig till stor del av ”Edible Education”, en metod som skapades på Edible Schoolyard Project i Berkeley (Kalifornien) där den världsberömda mataktivisten Alice Waters ville ta tag i den seriösa negativa utvecklingen av barn och mat i USA, fortsätter Edith.

Edith praktiserade där under en period och lärde sig metoden för att sedan vidareutveckla konceptet i Malmö med att kombinera Sapere-metoden till Matologi. På Mathuset Gro’up genomfördes även en pilotversion av Matologi under namnet “Tillsammans”, ett projekt i samverkan med Polisen, Gro’up och två av Malmö stads grundskolor, Oxievångsskolan och Lindängeskolan. Piloten blev en stor succé och arbetet utvecklade sig till det material som nu finns på Malmö delar.

Förutom ett stort intresse för mat har både Carlos och Edith gedigna utbildningar. Carlos är utbildad Gastronom och specialiserad på matstrategier- och system, kommersiell stadsodling och projektledning med fokus på att främja Malmö som en hållbar matstad. Edith Salminen är utbildad matkulturvetare specialiserad inom socialantropologi av mat, holistisk gastronomi, matkulturstrategi och projektledning med fokus på hållbara matinsatser.

Är du hungrig på att veta mer om Matologi? Besök Malmö delar! Här hittar du denna vecka även andra smaskiga och hållbara resurser på temat mat och miljö!

Hoppas det smakar!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.