Matsvinn, hållbarhet och pengar i klasskassan!

Fem barn och en vuxen står på rad i ett kök. På förklädena står det Rester-kocken.

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Den här veckan har Malmö delar fokus på matsvinn, miljön och hållbar utveckling. Det finns så mycket man kan göra som man kanske inte tänker på. Att titta närmare på såväl den egna som skolans konsumtion är ett sätt att få syn på innebörden av hållbar utveckling.

Lektioner om matsvinn

Malmö delar presenterar förslag på lektioner som kan utföras i Malmös närmiljö, på den egna skolan, på hemkunskapen eller på fritids. Just nu pågår en tävling för hela grundskolan och fritids som fokuserar på att minska matsvinnet genom att använda rester till fiffiga, nya och goda maträtter. 

På samma gång som ni tar till vara på resterna och blir medvetna om allt som går att göra med mat som kanske bara hade hamnat i soporna får ni möjlighet att vinna pengar till klasskassan eller till extra fredagsmys för klassen. 

Utmana er fantasi och gör matsvinn till både miljövinn och att klasskassan blir pengastinn. Kika på resursen “Laga mat med rester – matsvinn blir miljövinn”!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.