TAKK som resurs i läs och skrivlärandet
Mattias appar för att räta ut tillvaron
Involverad i CPI:s kurser i digital videoredigering. Samt har en bakgrund som musiker. Mattias tipsar om tre appar till Androidtelefoner:
Hertz, the WAV recorder
En app som bara kan göra en sak – spela in ljudfiler. De flesta inspelningsapparna till telefoner spelar tyvärr in i alldeles för låg kvalitet. Denna app gör att du enkelt kan ställa in telefonen att spela in i så bra kvalitet som möjligt, dvs. ”cd-kvalitet”, eller okomprimerade ljudfiler, som sparas på ditt minneskort om din telefon har ett sådant. De här filerna tar upp närmare tio gånger så stort utrymme som komprimerade ljudfiler, så se till att du har gott om utrymme till dina inspelningar.
Mikrofon och inbyggd ljudhårdvara i din telefon är väl de delar som sätter begränsningarna för hur bra det kan låta. Ett tips är att testa inspelning via headset istället för den inbyggda mikrofonen.
Det går alltså inte att lyssna på dina inspelningar från denna appen. Istället använder jag musikspelaren Winamp som automatiskt lägger till alla dina filer i en spellista.
Själv använder jag denna appen flitigt för att dokumentera musikaliska idéer och skisser. Så dra fram din gitarr, flöjt eller fiol, eller gå ut och leta ljud eller intervjuoffer i din omgivning. Och var säker på att du får så bra ljud som din telefon tillåter! Pris: 0 kr i Google play.
Maps
Googles kartor i din telefon, utvecklas hela tiden med ny funktionalitet. GPS-navigering med röst (som dyrare dedikerade GPS-manicker eller betalappar), men med möjlighet att välja transportsätt, till fots (eller cykel), lokaltrafik eller bil. Tillåter också integrering mot andra appar – senast jag var i Berlin så gick det att direkt från kartan peka på en plats, välja att navigera dit och få den lokala trafikplanerar-appen, som samlade all typ av lokaltrafik, att visa alla avgångar samt byten som krävdes på ett överskådligt sätt (om du någon gång åker till Berlin eller Tyskland – kolla upp appen öffi).
Sök enkelt efter saker där du befinner dig: butiker, restauranger, platser etc., som dessutom kompletteras med användarrecensioner och lokala foton från google+. Pris: 0 kr, förinstallerat på i princip alla androidenheter.
Kalendern
Slå ihop och visa alla dina tillgängliga kalendrar från exchange (ditt outlook-konto), olika googlekonton och andra webbtjänster, delade kalendrar som ni alla kan boka direkt i, eller lägg till offentliga kalendrar som nu under sommarens fotbolls-EM, med alla matcher och sändningstider i rätt TV-kanal.
Jag har många kalendrar synkade i min mobil; min privata, jobbet, gemensam kalender med familjen, olika projekt på jobbet, styrelsen för bostadsföreningen etc. Och alla är lätta att hålla isär genom att helt enkelt ge dem olika färger i kalendervyn. Dessutom slår alla ändringar igenom direkt för alla som har tillgång till kalendrarna i sina enheter. Pris: 0 kr, förinstallerat på alla androidenheter.
Min sommar
I sommar ska jag och frun mest hänga på torpet, i mitten av norra Skåne med Småland på promenadavstånd. Förhoppningsvis många bad i fina sjöar i omgivningen om vädret tillåter. Samt en liten bilresa uppåt nordligare delar Sverige.
Som musiker så har jag ett intresse av att kunna använda min telefon till musikskapande. Men tyvärr kan android inte hantera ljud i realtid utan fördröjning; tänk en app där man kan spela trummor eller piano på skärmen men ljudet kommer alldeles för sent – oanvändbart! Detta är ett område där iPhone och iPad ligger ljusår före, och dessutom har en uppsjö av riktigt bra appar. Men var med och påverka genom att stjärnmärka denna tråkiga ”bugg” hos google:
http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=3434
Appar till din iOs-enhet (iPhone eller iPad) laddar du hem via ikonen AppStore som finns som standard på din iPhone/iPad. Du måste skapa ett konto för iTunesStore för att kunna ladda hem appar.
Appar till din Android-enhet (smartphone eller surfplatta) laddar du hem via ikonen Google Play Store (tidigare Market Place) som finns som standard på din smartphone/surfplatta.