Mera musik i förskolan

Bongotrumma.

El Sistema i förskolan

I Kroksbäck har musiken kommit för att stanna både i förskolan och skolan. Alla barn från 4 upp till 12 år har möjlighet att delta i El Sistema som är en musikmetod från Venezuela. I nedanstående länk hittar ni mer information om El Sistema metoden.

http://www.elsistema.se/?page_id=732

I det här inlägget kommer jag berätta om musikarbetet med barnen i förskolan. El Sistema är en del av kulturskolan och det är nu tredje läsåret som förskolebarnen är med i med kören. Konceptet med de yngsta har arbetats fram av Magnus Ekwall, musiker och ledare för El Sistema här i Malmö. I början av terminen träffar jag och El Sistemas lärare alla pedagoger för att lära ut sånger och rörelser. De får textmaterial och cd-skiva med sig.

Sedan går de hem till sina förskolor och musicerar tillsammans med barnen. Vi träffar sedan alla barn och pedagoger ca 4 gånger under terminen där vi sjunger tillsammans. Sammanlagt är det ca hundra förskolebarn som deltar, glädjen och kraften i att samlas så många i en gemensam sångrepertoar är enorm och alla gör verkligen sitt bästa. Det hela avslutas med en stor gemensam konsert som föräldrar och syskon bjuds in till.

Att de yngsta barnen får möta professionella  musiker och bekanta sig med instrumenten genom att lyssna, uppleva och sjunga tillsammans känns väldigt betydelsefullt. Jag önskar verkligen att det var något som alla barn fick möjlighet att uppleva.

Omslaget till boken "Mamy Wata och monstret" av Veronique Tadjo.

Mamy Wata med fyraåringarna i Kroksbäcks förskolor

Utöver El Sistema  får 4-åringarna från Hyllievången, Kullabäcken, Bullerbäck och Mellanbäcks förskola ha musik med mig och förskolepedagogerna en gång i veckan. Musikarbetet bygger på en saga som heter Mamy Wata och monstret  av Veronique Tadjo. Mamy wata är en afrikansk/karibisk sjöjungfru som är en hjälte och god vän med alla människor och djur i sin by. Den 17/9 hade vi en gemensam uppstart där  ”Mamy wata” kom och läste sagan för alla barnen, efter det avslutade vi med en härlig musik och dans stund. Detta blev starten på ett språk och musikarbete som jag hoppas kan ge spännande, roliga och lärorika upplevelser för både barn och pedagoger.

Fortsättning följer………

Varma höstkramar! Mia